Zisk PepsiCo se ve čtvrtletí více než zdvojnásobil

11.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 11. února (ČTK) - Zisk nápojové skupiny PepsiCo Inc. se ve čtvrtém čtvrtletí téměř zdvojnásobil na 1,43 miliardy USD (27,2 miliardy Kč) z předloňských srovnatelných 719 milionů USD. Výsledky podpořila divize lehkého občerstvení a prodej nápojů v zahraničí.

Tržby výrobce Pepsi-Coly, džusů Tropicana či sportovních nápojů Gatorade stouply o 4,5 procenta na 13,3 miliardy USD. Tržby z prodeje nápojů v Severní Americe mírně klesly, zatímco prodej divize občerstvení Frito-Lay v regionu rostl. Zvýšily se i tržby v zahraniční divizi.

Divize lehkého občerstvení si vede nyní lépe, protože lidé více nakupují v obchodech s potravinami a méně chodí do restaurací. Společnost dodala, že v letošním roce chce rozšířit svoji nabídku občerstvení a urychlit růst na rozvíjejících se trzích. PepsiCo se rovněž plánuje více zaměřit na zdravější potraviny a nápoje, protože spotřebitelé se odklánějí od sycených nápojů a dávají přednost čaji a džusům.

Firma letos očekává zvýšení zisku při konstantních směnných kurzech o 11 procent až 13 procent. Loni se zisk zvýšil na 5,95 miliardy USD z 5,14 miliardy USD v roce 2008, napsaly agentury AP a Reuters.

Společnost PepsiCo nyní pracuje na převzetí dvou největších stáčíren svých nápojů a akvizici by ráda uzavřela do konce tohoto měsíce. Firma se na koupi podniků Pepsi Bottling Group a PepsiAmericas za zhruba 7,8 miliardy dolarů dohodla začátkem srpna.

Konkurenčnímu největšímu světovému výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola Co. stoupl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 55 procent na 1,54 miliardy USD. Firmě pomohl růst prodeje v zahraničí, hlavně v Latinské Americe, Indii a Číně, který vyrovnal i pokles v Severní Americe. Tržby společnosti stouply o pět procent na 7,51 miliardy USD. Objem prodeje se zvýšil o pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK