Zisk Wienerbergeru ve 4. čtvrtletím klesl o 59 procent

11.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 11. února (ČTK) - Rakouskému výrobci stavebních materiálů Wienerberger, který působí i v České republice, klesl ve čtvrtém čtvrtletí zisk před zdaněním úroky a odpisy (EBITDA) o 59 procent na 31,1 milionu eur (809,3 milionu Kč). Hospodaření největšího výrobce cihel na světě negativně ovlivnil propad stavebního sektoru způsobený krizí a zima.

Společnost je zaměřena hlavně na bytovou výstavbu, tedy na oblast trhu, který nejvíce pocítil dopady krize. Největší propad příjmů firma zaznamenala v oblasti střední a východní Evropy a ve Spojených státech. "Polsko je jedinou zemí v regionu, které pro rok 2010 více důvěřuji, protože domácí poptávka je zde silná," uvedl generální ředitel Heimo Scheuch.

Za celý rok 2009 se EBITDA propadl o 52,6 procenta na 208,6 milionu eur. Tržby klesly o 25,3 procenta na 1,8 miliardy eur. Provozní zisk se pak snížil o 92,1 procenta na 19 milionů eur. O výplatě dividendy za loňský rok firma rozhodne v příštích týdnech. Za rok 2008 Wienerberger nevyplatil dividendu.

Ve výhledu na letošní rok zůstává společnost obezřetná kvůli nejistému vývoji stavebního sektoru. Signály ze západní Evropy a Severní Ameriky však naznačují, že tyto trhy by již mohly mít to nejhorší za sebou. Zisk by podle firmy mohl růst díky loňským opatřením na snížení nákladů a uzavření několika závodů. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávají letos EBITDA 279 milionů eur, což by byl meziroční nárůst o 34 procent.

Wienerberger vstoupil na český trh v roce 1992. Podnik v Česku provozuje cihelny a další závody a vlastní i podíly ve firmách Bramac a Tondach. Prostřednictvím společnosti Semmelrock ovládá výrobce betonové zámkové dlažby Colorbeton.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK