Ropa se kvůli odhadům poptávky a pomoci Řecku držela nad 74 USD

11.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. února (ČTK) - Ceny ropy se dnes téměř neměnily a americká ropa se držela nad 74 dolary za barel. Trh reagoval na dohodu o pomoci zemí Evropské unie zadluženému Řecku a na zlepšení odhadů vývoje poptávky po ropě od dvou předních agentur.

Kolem 16:30 SEČ cena lehké americké ropy klesla o deset centů na 74,42 USD za barel. Cena londýnské ropy Brent naopak ve stejnou dobu vzrostla o 27 centů na 72,81 dolaru za barel.

Prezident EU Herman Van Rompuy dnes oznámil, že summit unie se dohodl na pomoci silně zadluženému Řecku. Pomoc má zabránit širší krizi celé eurozóny. Zpráva pomohla k růstu eura vůči dolaru a zvýšila mezi investory chuť k rizikovějším investicím, což podpořilo i ceny komodit a energií.

Ropě také pomohly dva nejnovější odhady vývoje poptávky. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes zvýšila odhad růstu poptávky po ropě na letošní rok o 120.000 na zhruba 86,5 milionu barelů denně. Ke zvýšení odhadu ji vede hlavně nejnovější prognóza Mezinárodního měnového fondu, která počítá s citelně výraznějším růstem globální ekonomiky. Ve středu americký Úřad pro energetické informace (EIA) odhadl, že světová poptávka po ropě letos vzroste o 1,2 milionu barelů denně, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 72,81 72,54 New York - Nymex WTI březen 74,42 74,52

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK