ČEZ vypsal zakázku na rekonstrukci hasicího zařízení v Dukovanech

18.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Společnost ČEZ vypsala veřejnou zakázku na rekonstrukci hasicího zařízení v jaderné elektrárně Dukovany v hodnotě půl miliardy korun. Vyplývá to z informačního systému o veřejných zakázkách, který provozuje Česká pošta, a ČTK to dnes potvrdila mluvčí společnosti ČEZ Eva Nováková. Dukovanskou elektrárnu zaskočil požár naposledy ve středu, kdy hořelo technické zařízení v její nejaderné části.

Předmětem tendru je podle Novákové takzvaná dodávka "na klíč", kdy vybraný uchazeč zpracuje veškerou dokumentaci potřebnou pro realizaci i následný provoz díla. "Součástí zakázky bude získání a dodání potřebných revizních zpráv, protokolů, povolení, potvrzení, atestů, schválení a certifikátů nutných pro provedení díla, včetně dokladů prokazujících seismickou odolnost instalovaného zařízení," uvedla Nováková. Předpokládaná hodnota zakázky je 499 milionů korun bez DPH.

Lhůta pro podání žádosti o účast v soutěži byla stanovena na 23. března, rekonstrukce by se měla uskutečnit mezi únorem 2011 a květnem 2012 za plného provozu elektrárny.

Naposledy hořelo v elektrárně Dukovany v tomto týdnu. "Oheň vznikl ve středu kolem 12:30 v úsekovém rozvaděči podružných napájení v nejaderné části elektrárny," řekl dnes ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka. Na místě zasahovala jednotka hasičů jaderné elektrárny. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Škoda je 50.000 korun.

Požár je v posledních letech nejčastější nehodou v dukovanské elektrárně. V květnu 1996 byli při údržbě čtyři lidé zraněni explozí acetonových par a následném požáru. V listopadu 1997 vznikl požár jednoho z ventilačních systémů reaktorového bloku. V říjnu 2000 kvůli zkratu na elektrickém vedení hořela kabeláž, která napájí čerpací stanice pro čtvrtý blok elektrárny. V září 2007 hořel v elektrárně igelitový obal krabice s gumovým těsněním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK