Dolar klesá po revalvaci v Singapuru, zprávě Intelu

14.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝDolar ve středu všeobecně oslaboval poté, co Singapur revalvoval svou měnu a povzbudivé výsledky výrobce mikročipů Intel <INTC.O>...

...podpořily chuť po rizikovějších měnách.

Měny s vazbou na komodity jako australský <AUD=> a kanadský dolar <CAD=> vůči americké měně posilovaly, zatímco jen <JPY=> s nízkým výnosem také ztrácel.

Singapurská centrální banka ve středu přemístila střed pásma směnného kurzu na převažující úroveň kurzu, jež se nachází v horní polovině předchozího rozmezí. [ID:nSGE63B0D6]

Trhy si tento krok vyložily jako signál důvěry centrální banky ve výhled ekonomiky, když také posunula měnovou politiku směrem k mírnému a postupnému zpevnění měny. Opatření také oživilo spekulace v otázce, kdy by Čína mohla přistoupit k revalvaci jüanu.

"Znovu to potvrzuje, že asijské centrální banky se posunují k utahování měnové politiky, zatímco hlavní (světové) ekonomiky hrají stále tutéž hru," uvedl Lee Hardman, měnový ekonom z Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

"Také to na trhu buduje důvěru ohledně vyhlídek globálního oživení."

Dolarový index <.DXY>, jenž měří výkonnost americké měny vůči koši předních měn, v 11:40 oslaboval o 0,3 procenta na 80,28 bodu. Index prolomil 55denní pohyblivý průměr na úrovni 80,49 bodu a blížil se měsíčnímu minimu, na něž se propadl v pondělí.

Euro posilovalo o 0,3 procenta na 1,3647 dolaru <EUR=>, když do jisté míry stále čerpalo podporu z mechanismu finanční pomoci Řecku oznámeného o víkendu. Jednotné měně se nicméně nepodařilo vystoupat nad pondělní vrchol 1,3692 dolaru.

Německý list Rheinische Post ve středu napsal, že ekonom Joachim Starbatty má v úmyslu obrátit se na Ústavní soud se stížností na záchranný balíček eurozóny pro Řecko, na němž se o víkendu shodli ministři financí bloku jednotné měny. [ID:nLDE63D0E1]

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK