DATA V KOSTCE 1-Guvernér ČNB Zdeněk Tůma 30.června odstoupí

15.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Guvernér České národní banky (ČNB) Zdeněk Tůma se ke 30.červnu 2010 vzdá mandátu, aby zkrátil období nejistoty spojené s obměnou většiny...

...sedmičlenné bankovní rady, uvedla ČNB ve čtvrteční zprávě.

Následují komentáře analytiků, dealerů a reakce trhu:

KOON CHOW, STRATÉG PRO DEVIZOVÉ TRHY, BARCLAYS CAPITAL

"Je to citlivý krok a dává to trhu čas, aby si zvykl na nového guvernéra dříve, než odejdou stávající členové bankovní rady. Postupný odchod (jednotlivých členů) by měl zachovat určitou kontinuitu měnové politiky."

"Očekáváme minimální dopad tohoto rozhodnutí na trhy: v bankovní radě je obvykle silný konsensus při rozhodování o úrokových sazbách... A je nepravděpodobné, že by se to změnilo."

DAVID SÝKORA, DEALER, ČSOB

"To rozhodnutí není nijak převratné, bude dost času na to jmenovat novou bankovní radu. Byť se může tohle rozhodnutí zdát lehce negativní, není to pro korunu nijak závažné."

"Nadcházející parlamentní volby budou mít za stávající situace na vývoj koruny mnohem větší dopad než prohlášení guvernéra Tůmy."

ĽUBOŠ MOKRÁŠ, ANALYTIK, ČESKÁ SPOŘITELNA

"Není důvod, proč by měl vzniknout nějaký neklid, nějaké pochybnosti. Myslím, že trh tohle oznámení velmi rychle zvládne. Guvernér Tůma měl tak jako tak příští rok končit, to znamená, že to je jen urychlení toho, co už bylo naplánováno."

"Myslím, že to vysvětlení, které ve svém prohlášení dal, tak lze považovat za důvěryhodné a že trh to rychle pochopí."

"Je pravda, že vyjasnění situace ještě předtím, než se bude v příštím roce výrazně obměňovat bankovní rada, prospěje spíš stabilitě. Ten důvod, který v prohlášení guvernér Tůma dává, že by měl být časově oddělen mandát guvernéra od mandátu dalších členů bankovní rady, tak je logický."

"Možná jeho úmyslem je, aby možná zbytečně nedocházelo k tomu, že bude fungovat v uvozovkách "předvolební boj" před změnou guvernéra, že by zbytečně, aby se tam některé osobnosti příliš exponovaly, profilovaly."

LARS CHRISTENSEN, ANALYTIK, DANSKE BANK

"Pokud jde o většinu v bankovní radě a výhled měnové politiky, nevidím žádnou výraznou změnu. U měnové politiky je pozice neutrální a to se s Tůmovým odchodem nemění."

REAKCE TRHU

Koruna <EURCZK=> po Tůmově oznámení oslabila o 0,3 procenta na 25.135 za euro <EURCZK=>, později se však vrátila na úrovně před zprávou ČNB.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK