Řecko si chce vyjednat ekonomický program s EU, ECB a MMF

15.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 15. dubna (ČTK) - Řecko usiluje o jednání s Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou (ECB) a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o víceletém hospodářském programu. Jeho součástí by byla i finanční pomoc od členských států eurozóny a MMF, kterou by země využila, pokud by o ni musela žádat. Uvedl to dnes řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu v dopise pro EK a MMF.

Země žádá o jednání v souladu s dohodou, kterou uzavřeli ministři financí eurozóny v neděli. Papakonstantinu to připomněl v dopise, kterým vyzval k jednáním a který zaslal evropskému komisaři pro hospodářské a měnové záležitosti Ollimu Rehnovi a vedení MMF.

Náklady na půjčky Řecka dnes opět vzrostly, přestože země dostala o víkendu slib potenciálních úvěrů za 30 miliard eur celkem. Rozdíl úrokových sazeb mezi desetiletými vládními obligacemi Řecka a jejich německým ekvivalentem dnes stoupl na 4,2 procentního bodu, napsaly agentury Reuters a AP.

Ratingová agentura Fitch snížila minulý týden hlavní úvěrové hodnocení Řecka o dva stupně na BBB minus a upozornila, že řecký rating může dále klesnout. Jako důvod Fitch uvedla zhoršování finanční situace země kvůli prudkém růstu jejích nákladů na nové úvěry a nepříznivému vývoji ekonomiky. Hodnocení řeckých závazků se tak dostalo už jen jeden krok od spekulativní kategorie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK