Generali připsal klientům 2,4 pct, velké fondy čekají nižší výnos

15.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Penzijní fond Generali za rok 2009 připíše klientům zhodnocení 2,4 procenta, což je jeden z nejvyšších výnosů na trhu. Největší penzijní fondy očekávají za loňský rok zhodnocení, které jen mírně překročí inflaci. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími fondy. Inflace v roce 2009 činila jedno procento.

"Dlouhodobě se nám daří zhodnocovat úspory klientů s nejvyššími výnosy na trhu. Zhodnocení, které připíšeme za loňský rok, patří opět k nejlepším,“ uvedl dnes předseda představenstva Generali PF Petr Hájek. Allianz penzijní fond koncem ledna sdělil, že klientům zřejmě připíše za loňský rok opět výnos kolem tří procent.

Ostatní penzijní fondy oficiálně oznámí výnosy až po valných hromadách, které se sejdou až v dalších týdnech. "Očekáváme, že by se zhodnocení mohlo pohybovat kolem dvou procent," řekl ČTK mluvčí PF Axa Marek Zeman.

PF České pojišťovny předpokládá, že fond klientům za rok 2009 připíše zhodnocení asi 1,5 procenta. Zhodnocení PF České spořitelny s největší pravděpodobností převýší inflaci roku 2009. "Výnosy budou určitě lepší než v loňském roce a překonají inflaci," dodal mluvčí fondů ČSOB Tomáš Hejda. ČSOB PF Stabilita připsal klientům za předminulý rok průměrně 0,05 procenta, ČSOB PF Progres 0,02 procenta.

"Výnosy penzijních fondů se budou v průměru pohybovat o něco výše než výnosy za rok 2008, které byly tragicky nízké. Nicméně ani výnosy za rok 2009 nesplní očekávání klientů, neboť se budou pohybovat na úrovni dvou procent," řekl ČTK ředitel společnosti Rentia Tomáš Knebl. Důvodem je struktura portfolií penzijních fondů, která jsou velice konzervativní a obsahují v podstatě pouze dluhopisy. Návrat na úrovně výnosů z minulosti rozhodně nehrozí ani v nejbližších letech, dodal.

Většina fondů dosáhne kladného reálného zhodnocení, což se za uplynulé dva roky nepovedlo. Ale i v porovnání s dříve zatracovanými bankovními vklady prohrávají, upozornil analytik Broker Consulting Martin Novotný. O vyšší výnosy se penzijní fondy připravily tím, že se po propadu trhů v roce 2008 zbavily akcií a nemohly tedy participovat na jejich růstu v roce 2009. Stala se tak z nich podle něj relativně drahá obdoba dluhopisových otevřených podílových fondů. Z dlouhodobého pohledu jsou tedy pro občany zajímavé jen kvůli štědré podpoře státu formou státního příspěvku a daňovému zvýhodnění, podotkl.

Tuzemským penzijním fondům loni stoupl zisk o 1,9 miliardy korun na 2,62 miliardy Kč. Na penzi si na konci loňska spořilo 4,47 milionu lidí. Míra zapojení obyvatelstva v penzijním připojištění převyšuje 70 procent ekonomicky aktivních v ČR, a to bez započtení penzijně připojištěných nad 60 let, kteří tvoří asi pětinu z celkového počtu spořících. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu pokračuje koncentrace, z původních 44 fondů jich zbylo deset.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK