Do EU se loni dovezl rekordní objem nebezpečného zboží

15.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. dubna (ČTK) - Do zemí Evropské unie se v loňském roce dovezl rekordní objem zboží, které je nebezpečné pro spotřebitele. Píše se to ve zprávě evropského systému rychlého varování Rapex, který funguje při Evropské komisi. Nejvíce takového zboží pochází z Číny, a to až 60 procent veškerých zachycených a nahlášených výrobků.

Komisař EU pro zdraví a ochranu spotřebitele John Dalli řekl, že počet položek závadného zboží, kterým se Rapex zabýval, se loni zvýšil o téměř sedm procent na 1993. Zhruba 60 procent z toho připadá na hračky, oblečení a motorová vozidla.

"Jsou to magnetky v hračkách, stopy olova v nátěrech, agresivní látky v oblečení a nábytku, lehátka a další nebezpečné věci, které vypadají jako dětské hračky," řekl eurokomisař. Zmíněné produkty byly zachyceny a na trh se podle něj nedostaly.

Dalli řekl, že za zvýšením počtu zachyceného závadného zboží je hlavně vyšší účinnost boje proti takovému dovozu už na úrovni vlád EU. Závadné zboží tak skončí na seznamu Rapex dřív, než se může dostat až ke konečnému spotřebiteli.

Čína je druhým největším obchodním partnerem EU, hned po Spojených státech. Kvůli vysokému výskytu závadného zboží pocházejícího z Číny se chce Dalli do Číny vypravit a problematiku tam projednat.

Řada výrobků vyrobených v Číně, ať už to byly hračky, potrava pro psy či dentální přípravky, byla v roce 2007 stažena z trhu nejen v zemích EU, ale například i v USA, Kanadě či Austrálii. Dalli řekl, že další kolo masového stahování zboží z trhu už by mohlo otřást důvěrou spotřebitelů či poškodit obchod.

"Pokud budou mít lidé obavy o bezpečnost výrobků na trhu v EU, mohlo by to mít vážné dopady jak na spotřebitelskou důvěru, tak na obchod," podotkl eurokomisař, jehož citovala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK