Chod většiny francouzských rafinerií Totalu narušila stávka

15.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 15. dubna (ČTK) - Chod většiny francouzských rafinerií koncernu Total dnes narušila 24hodinová stávka. Vyvolal ji odborový svaz CGT na protest proti plánovanému uzavření závodu v Dunkerque, ke kterému přiměly Total nízké ziskové marže a slabá poptávka. Cílem protestu podle CGT není přerušit zásobování čerpacích stanic, uvedla na internetu agentura AFP.

Dnešnímu protestu předcházela v únoru osmidenní stávka všech šesti francouzských rafineriích Totalu. Podnik tehdy slíbil, že kromě rafinerie v Dunkerque nezavře ani neprodá během dalších pěti let žádný další závod ve Francii. V březnu pak osud Dunkerque koncern potvrdil a jejím 370 stálým zaměstnancům garantoval program rekvalifikací.

O situaci v rafinerském zpracování ropy dnes jednali v Paříži francouzští ministři průmyslu a energetiky. "Chci na toto téma rozsáhlou diskusi. Víme, že nás čeká nižší spotřeba benzinu a pak budou nutné náhradní projekty," řekl ministr průmyslu Christian Estrosi.

Francouzská asociace petrochemických firem varuje, že kvůli poklesu poptávky a nadměrným rafinerským kapacitám bude potřeba zavřít další závody. CGT poukazuje na francouzský nepoměr, kdy je na trhu přebytek benzinu a 40 procent se ho dováží, napsala AFP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK