Ropa se drží kolem 86 dolarů, pomáhá silný růst čínské ekonomiky

15.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. dubna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích setrvávají v blízkosti 86 dolarů za barel. Ve výraznějším poklesu jim brání především silný hospodářský růst v Číně, díky němuž se zlepšují vyhlídky na růst poptávky po ropě i dalších komoditách. Příznivý vliv na ceny má ale rovněž mírný pokles kurzu dolaru vůči asijským měnám.

Kolem 17:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 85,90 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku cena nevykazovala prakticky žádnou změnu. Barel severomořské ropy Brent ale asi o jedno procento zdražil a dostal se na 87,50 USD.

Brent se teď prodává za vyšší cenu než WTI, což se stává poměrně vzácně. Podle analytiků se za vyšší cenou Brentu odráží lepší výhled poptávky, ale i fakt, že Brent se čím dále více stává novým benchmarkem, tedy referenční ropou, ke které se vztahují ceny dalších typů. Prvenství si sice zachovává WTI, vliv tohoto typu ale slábne.

"Posuzuje data z Číny, která na trh působí velmi povzbudivě," poznamenal analytik finančního ústavu Crédit Agricole Corporate & Investment Bank Christophe Barret. "Já si ale myslím, že s tím růstem už se počítalo a byl započten do cen," dodal. Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí vykázala růst o 11,9 procenta.

Vliv na ceny má i dolar, jehož kurz vůči asijským měnám zůstává slabší. Dolar sice kvůli problémům v Řecku zpevnil vůči euru, růst ale postupně slábnul. Trh posuzoval i další statistická data z USA, tentokrát z tamního trhu práce. Ukázalo se, že minulý týden se nečekaně zvýšil počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti.

Závěrečné ceny ropy v dolarech za barel: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 87,50 86,15 New York - Nymex WTI květen 85,90 85,84

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK