Čína a Brazílie podepsaly několik obchodních smluv

15.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brasília 15. dubna (ČTK) - Čína a Brazílie dnes podepsaly několik obchodních smluv, které mají upevnit spolupráci mezi oběma zeměmi. Dohody byly podepsány před začátkem summitu zemí skupiny BRIC, do které patří vedle Číny a Brazílie i Rusko a Indie. Význam skupiny v posledních letech značně narůstá.

Summit se měl konat až do pátku, hlavní část jednání ale byla přesunuta na dnešní večer tamního času. Kvůli zemětřesení v Číně se totiž čínský prezident Chu Ťin-tchao rozhodl pobyt v Latinské Americe zkrátit a hned po jednání se vrací domů. Návštěvu Venezuely a Chile zrušil.

Vedle obchodních dohod zástupci obou zemí podepsali také smlouvy o investičních projektech. Čína tak chce v Brazílii investovat do výstavby ocelárny, což zřejmě bude největší zahraniční investice, jakou kdy Čína v Brazílii realizovala.

Skupina BRIC, tedy Brazílie, Rusko, Indie a Čína, patří k nejvlivnějším mezi takzvanými rozvíjejícími se ekonomikami. Snaží se proto získat i adekvátní zastoupení v globálních institucích, jako je Mezinárodní měnový fond a další finanční organizace globálního významu. V zemích skupiny BRIC žije asi 40 procent světové populace.

U podpisů dohod mezi Čínou a Brazílií byl prezident Chu a jeho brazilský protějšek Luiz Inácio Lula da Silva. Podrobnosti k dohodám nesdělili, nicméně brazilská média psala, že čínská společnost Wuhan Iron & Steel postaví ve spolupráci s brazilskou firmou LLX Logistica továrnu v jednom z přístavů v brazilském státě Rio de Janeiro. V plánu je ale více projektů a další obchodní kontrakty v řadě odvětví.

Prezidenti hovořili také o prohloubení spolupráce v politické oblasti a zmínili se rovněž o chystaných mezinárodních sankcích vůči Íránu. O kurzu čínského jüanu se ale podle zdrojů agentury Reuters nemluvilo.

Termín BRIC v roce 2001 poprvé použil ekonom Jim O'Neill z americké investiční banky Goldman Sachs. Jde o počáteční písmena čtyř klíčových zemí skupiny emerging markets, tedy Brazílie, Ruska, Indie a Číny. O'Neill se tak snažil vystihnout rostoucí vliv hlavních rozvíjejících se ekonomik světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK