Americké akcie díky sektoru přepravy rostly pošesté za sebou

16.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek opět mírně rostly a zaznamenaly šestý den vzestupu za sebou. Růst však srážely obavy ze zvýšení týdenního počtu nových nezaměstnaných. Na devizovém trhu euro po pěti dnech růstu obnovilo pokles kvůli nejistotám ohledně finanční pomoci Řecku.

Dow Jonesův index v závěru obchodování na newyorské burze stoupl o 0,19 procenta na 11.144,57 bodu. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,43 procenta na 2515,69 bodu.

Akcie zprvu oslabovala zpráva o nečekaném nárůstu týdenního počtu nových nezaměstnaných v USA. Ukázala, že americký trh práce má stále problémy, i když ekonomika postupně oživuje.

Nepříznivou náladu však později vyvážil solidní čtvrtletní výsledek hospodaření a příznivý výhled zasilatelské společnosti UPS a na investory také dobře zapůsobila silná čísla ze zpracovatelského průmyslu. Spolu s UPS výrazně rostly i akcie konkurenční FedEx a dalších přepravních firem. Dopravní index Dow Jones Transportation posílil o 1,7 procenta a během dne se dostal na maximum za poslední rok.

Euro na devizových trzích obnovilo pokles, protože po oživení díky dohodě zemí eurozóny na pomoci Řecku se rozšířily pochybnosti o reálném uvolnění těchto peněz. Obavy investorů z dalšího vývoje způsobují, že náklady na pojištění proti bankrotu Řecka se znovu zvyšují a s nimi také úroky, které musí Řecko platit za nové úvěry.

Euro k dolaru ke konci newyorského obchodování proti předešlému závěru kleslo o 0,5 procenta na 1,3579 USD a během dne sestoupilo až na týdenní minimum 1,3520 USD. Evropská měna oslabila vůči japonskému jenu o 0,7 procenta na 126,30 JPY. Dolarový index ke koši šesti měn posílil o 0,4 procenta na 80,49 bodu a vzdálil se od středečního čtyřtýdenního minima na hranici 80 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK