Google zvedl zisk nad odhady; investory ale nenadchl

16.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Oznamuje za Q1 zisk 6,76 dolaru na akcii, odhad trhu...

...6,60

* Čisté tržby 5,06 mld dolarů, trh čekal 4,95 mld

* Akcie oslabují zhruba o 5 procent

SAN Google <GOOG.O> oznámil růst čtvrtletních tržeb o 23 procent díky oživení v oblasti internetové reklamy, nicméně akcie firmy ztratily 5 procent, když zklamala některé investory zvyklé na hvězdné výsledky.

Investory také zastihlo nepřipravené prohlášení společnosti, že generální ředitel Eric Schmidt se již nebude účastnit konferenčních hovorů při oznamování kvartálních výsledků s tím, jak se firma snaží celý proces "zjednodušit".

Google nicméně uvedl, že z tohoto rozhodnutí nevyplývá žádná změna Schmidtovy role ve firmě.

Analytici uvedli, že klíčové kvartální ukazatele vypadají silně, včetně 7procentního nárůstu průměrné ceny za prokliknutí, již inzerenti platí, když uživatel internetu klikne na jejich inzerát. Nicméně investoři od firmy, jež překonala odhady trhu v sedmi z posledních osmi kvartálů, čekali více.

"Na základě ostatních dat z odvětví se celkový trend jevil příznivěji," uvedl Brian Pitz, analytik z UBS.

Akcie firmy, jež od pondělí posílily zhruba o 5 procent, tyto zisky ve čtvrtek po závěru seance odevzdaly.

"Zažili několik silných dní... a někteří investoři očekávali, že Google odhady překoná výrazněji a cena za prokliknutí vykáže o něco větší nárůst než 7 procent," uvedl analytik Andrew Miedler ze společnosti Edward Jones.

Manažeři Googlu uvedli, že společnost v prvním kvartále zaznamenala silný růst ve všech segmentech, když ke zlepšení došlo v placeném vyhledávání, reklamě a vznikající divizi mobilní komunikace.

"Velcí inzerenti se ve srovnání s loňským rokem vrátili v plné síle," uvedl finanční ředitel Patrick Pichette.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Pro graf výsledků firmy Google prosím klikněte na: http://link.reuters.com/sed97j

Google začíná vydělávat na oživení [ID:nLDE63E26J]

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Google, jenž ve Spojených státech ovládá zhruba dvě třetiny trhu internetového vyhledávání, ve čtvrtek po závěru seance uvedl, že tržby za první kvartál vzrostly na 6,77 miliardy dolarů z 5,51 miliardy před rokem.

Čisté tržby, jež vylučují náklady hrazené partnerským webovým stránkám, dosáhly 5,06 miliardy dolarů, o 2,2 procenta více oproti tradičně silnému čtvrtému kvartálu a nad průměrným odhadem analytiků ve výši 4,95 miliardy dolarů.

Google vykázal růst čistého zisku na 1,96 miliardy dolarů čili 6,06 dolaru na akcii z 1,42 miliardy neboli 4,49 dolaru na akcii před rokem.

Po vyloučení určitých položek zisk firmy činil 6,76 dolaru na akcii, zatímco analytici oslovení Thomson Reuters I/B/E/S na tomto základě v průměru předpověděli 6,60 dolaru na akcii.

[FRANCISCO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK