Janota: Tůma mohl chtít ulehčit kooperaci nástupce s novou vládou

16.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Končící guvernér České národní banky Zdeněk Tůma může chtít nynějším odchodem z čela banky dát šanci svému nástupci, aby dobře naladil vztahy a filosofii práce s novou vládou po květnových volbách. Myslí si to ministr financí Eduard Janota, který dnes před novináři zdůraznil, že si dlouhodobé spolupráce s Tůmou váží.

Detaily guvernérova rozhodnutí ministr nezná, doufá však, že se je dozví v pondělí, na kdy má s Tůmou a premiérem Janem Fischerem naplánovanou pracovní večeři. Setkání by se podle informací ČTK mohlo týkat přípravy státního rozpočtu na rok 2011.

"Možná to má i souvislost s tím, že nastoupí nová vláda," poznamenal Janota. Tůma podle Janoty svým krokem, který ministrovi oznámil ve čtvrtek jen hodinu před zveřejněním, "dává šanci, aby nový guvernér si s novou vládou sladil určitou filosofii ať už vzájemných vztahů či názorovou".

Tůma, který byl guvernérem od prosince 2000, ve čtvrtek oznámil, že se k 30. červnu 2010 vzdává mandátu. Rezignační dopis předal prezidentu Václavu Klausovi v úterý. Důvodem rezignace byla podle něj samého mimo jiné snaha zamezit spekulacím se jmenováním nového guvernéra, které by mohly negativně ovlivnit bankovní radu ČNB.

"S panem guvernérem jsme spolupracovali léta. Já vzpomínám na spolupráci ještě z doby, co jsem byl náměstkem ministra financí a byl jsem odpovědný za rozpočet, za vztahy na ČNB," připomněl dnes Janota.

Členy bankovní rady jmenuje prezident republiky na šest let. Tůma měl původně ve funkci skončit po uplynutí jeho druhého šestiletého mandátu 12. února 2011. V té době skončí mandát většiny členů bankovní rady. Vedle guvernéra jde o viceguvernéra Miroslava Singera a další dva členy bankovní rady Roberta Holmana a Pavla Řežábka. Dalšími členy sedmičlenné současné bankovní rady je Mojmír Hampl jako viceguvernér a Vladimír Tomšík s Evou Zamrazilovou.

ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK