Evropské burzy stagnují; sledují výsledky GE, BofA

16.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEvropské burzy se v pátek po poledni obchodovaly bez větších změn před výsledky Bank of America <BAC.N> a General Electric <GE...

...N>. Dařilo se průmyslovým titulům po silných číslech od firmy SKF <SKFb.ST>, zatímco akcie dolů klesaly kvůli slabším cenám zlata <XAU=>.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:50 ubíral 0,06 procenta na 1111,6 bodu, když během seance vyšplhal až na 1115,03 bodu, čerstvé 19měsíční maximum. Ukazatel již vzrostl o 72 procent z loňského historického dna a má nakročeno k sedmému ziskovému týdnu v řadě.

"Trh zažil silný růst a dochází mu pára a navíc jej zklamaly výsledky Googlu po závěru (na Wall Street)," řekl Bernard McAlinden, investiční stratég ze společnosti NCB Stockbrokers.

"Dnešním tahounem budou výsledky General Electric. Investoři budou očekávat výsledky, které splní nebo překonají očekávání, a bude je zajímat, zda je tam růst tržeb."

General Electric ve 12:30 vykázala za první kvartál zisk z běžné činnosti 21 centů na akcii proti očekávaným 16 centům podle průzkumu Thomson Reuters I/B/E/S, avšak pokles tržeb o 5 procent na 36,6 miliardy, zatímco trh čekal 37,1 miliardy.

Investoři jsou navíc obezřetní kvůli obrovskému mraku sopečného popílku, který způsobil chaos v letecké dopravě nejen v severní Evropě a vedl k uzavření letišť mimo jiné ve Velké Británii, Francii, Německu, ale i v Praze.

Akcie leteckých společností jako Lufthansa <LHAG.DE>, British Airways <BAY.L>, Air Berlin <AB1.DE>, Air France-KLM <AIRF.PA>, Iberia <IBLA.MC> a Ryanair <RYA.I> klesaly o 1,2 až 2,5 procenta.

Nízkorozpočtové aerolinky easyJet <EZJ.L> nicméně přidávaly 0,2 procenta poté, co jim BofA Merrill Lynch zvedla investiční doporučení na "kupovat" z "neutrální" díky zlepšujícím se trendům u tržeb.

Trh se částečně opíral o skok akcií SKF, největšího světového výrobce ložisek, o 8,2 procenta poté, co vykázal nečekaně silné výsledky za první kvartál. Konkurenční strojírenská skupina Sandvik <SAND.ST> rostla o 6,7 procenta.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK