Volkswagen zvedl v Q1 prodej o 25 pct; čeká tvrdý rok

16.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Největší evropská automobilka Volkswagen <VOWG_p.DE> očekává, že letošní rok bude i přes známky zlepšení situace na trhu těžký, vyjádřila...

...však trvalý optimismus, že se bude rozvíjet rychleji než trh.

"Pozorujeme jasné známky oživení celého trhu s osobními vozy v mnoha částech světa," uvedl v pátek ředitel prodeje Christian Klingler.

Společnost se sídlem ve Wolfsburgu současně uvedla, že poptávka po modelech značky Volkswagen se za první tři měsíce roku zvýšila o 27 procent. Prodeje automobilů celé skupiny v prvním kvartále vzrostly o 24,6 procenta.

"Přesto však stále očekáváme, že tento rok bude obtížný," řekl Klingler.

"Dosavadní pozitivní trend však posiluje náš optimismus, že se budeme rozvíjet lépe než trh," dodal.

Akcie společnosti v 15:00 rostly o 2,0 procenta, zatímco evropské burzy převážně stagnovaly.

Evropský automobilový trh také vykázal silné údaje.

Registrace nových vozidel v Evropské unii v březnu stouply o 10,8 procenta, což je největší nárůst za tento měsíc za několik let, a to díky jednomu pracovnímu dni navíc a oživení poptávky na čtyřech největších trzích mimo Německo. [ID:nFAB015557]

Podle statistiky oborové skupiny ACEA vyskočily nové registrace na 1,64 milionu vozidel, a zastínily tak dosavadní nejvyšší číslo z března 2008.

I přes tyto silné údaje však analytici a manažeři varují, že dobré časy velkých automobilek jako Volkswagen se pomalu chýlí ke konci.

Zatímco prémiové značky jako BMW <BMWG.DE> očekávají, že v příštích měsících zesílí poptávka po jejich vozech, velké automobilky zřejmě budou během roku čelit potížím kvůli postupnému ukončování vládních programů šrotovného.

(Reportérka: Nicola Leske; Přeložil: Tomáš Doležel)

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK