Spotřebitelská důvěra v USA se překvapivě zhoršila

16.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se začátkem dubna překvapivě zhoršila kvůli nepříznivému hodnocení vyhlídek pro příjmy a zaměstnanost. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity. Index důvěry sestavovaný na základě tohoto průzkumu začátkem dubna klesl na 69,5 bodu z březnových 73,6 bodu.

Index se tak dostal na nejnižší úroveň za pět měsíců. Analytici přitom počítali s jeho nárůstem na rovných 75 bodů. "Ačkoli se spotřebitelé domnívají, že celá ekonomika se bude nadále zlepšovat, stále mají dost negativní názory na své vlastní příjmové a pracovní vyhlídky," uvedl šéf průzkumu Richard Curtin.

Ekonomové sledují index spotřebitelské důvěry velmi pozorně, protože se z něj snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Dílčí index hodnocení současných podmínek klesl na 80,7 bodu z březnových 82,4 bodu. Index očekávání se propadl dokonce o 5,6 bodu na roční minimum 62,3 bodu, napsala agentura Reuters.

Ekonomika USA v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla o 5,6 procenta, tedy nejprudším tempem za posledních šest let. Analytici však očekávají, že v letošním prvním čtvrtletí hospodářský růst zpomalí. V celém loňském roce americká ekonomika klesla o 2,4 procenta, nejvýrazněji od roku 1946.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK