Burza v uplynulém týdnu posílila o 4,95 pct., dařilo se NWR

16.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze měřeno indexem PX v tomto týdnu posílily o plných 4,95 procenta na 1295,4 bodu. Čtvrtinový nárůst zaznamenaly akcie těžební společnosti NWR, nejvíce klesajícím titulem týdne byla rakouská pojišťovací skupina VIG. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Patnáctý týden tohoto roku byl pro českou burzu jednoznačně růstovým. Burza byla tažena pozitivními zprávami z domácích společností (NWR), ale i celkovým pozitivním sentimentem," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář s tím, že významné světové indexy se tento týden dostaly na 1,5letá maxima.

Nejvíce rostoucím titulem týdne byla těžební firma NWR, jejíž akcie zpevnily o 24,9 procenta na 284,8 koruny za kus. Společnost oznámila prodejní ceny koksovatelného uhlí a koksu platné od druhého čtvrtletí letošního roku. Výše nárůstu o více než 60 procent u koksovatelného uhlí podle Sklenáře pozitivně překvapila trh, který očekával v průměru 17procentní zvýšení. Také ceny koksu byly podle analytika kladným překvapením.

Největší pokles naopak zaznamenala pojišťovna VIG, jejíž akcie oslabily o dvě procenta na 969 korun za kus. "Investoři při růstu pravděpodobně opouští defenzivní tituly jako je VIG. Negativním faktorem může být i příprava na IPO polské pojišťovací skupiny PZU," uvedl Sklenář.

Developer Orco v uplynulém týdne dále zvyšoval základní kapitál. "Příští týden by měl rozhodnout lucemburský soud o oprávněnosti kroků vedoucích k navyšování kapitálu. Samozřejmě popsané kroky vedou ke spekulacím ohledně dřívější snahy minoritních akcionářů nad výměnou managementu společnosti," zmínil Sklenář. Titul zakončil týdenní obchodování na 205,9 koruny, tedy o 7,8 procenta silnější než před týdnem.

Výrazný zájem ze strany kupců zaznamenaly akcie mediální skupiny CME, které posílily o 17,6 procenta na 668 korun za kus, což je nejvýše od října 2008. Podle Sklenáře se však u tohoto titulu neobjevily žádné zásadní zprávy.

Příští týden bude podle Sklenáře pro tržní sentiment stěžejní probíhající výsledková sezona v USA či další kroky, které mohou být učiněny v kauze kolem Řecka. "Celkově zůstáváme lehce pozitivní z posledních dat amerických společností, což se může dále potvrdit v dalších výsledcích," uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK