Ochromení letecké dopravy v Evropě bude dopravce stát miliony eur

16.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Londýn/Frankfurt 16. dubna (ČTK) - Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) dnes odhadlo, že v důsledku sopečného prachu, který se šíří z Islandu do nitra kontinentu, zaznamenají letecké společnosti kvůli nucenému omezení provozu ztráty přes 200 milionů dolarů denně. Podle agentury Reuters k tomu je třeba ještě přičíst náklady spojené s přesměrováním letů a péči o cestující, kteří uvízli v domovských letištích.

Experti, na které se odvolává agentura AFP, nicméně tvrdí, že současná paralýza leteckého provozu nad evropským nebem by měla mít na letecký sektor dlouhodobě jen omezený vliv. Samozřejmě za předpokladu, že sopečná kalamita během několika příštích dní skončí.

Částečné zastavení leteckého provozu stlačilo dolů akcie leteckých společností na evropských burzách, ale žádná z hlavních evropských společností, ani Air France-KLM, ani British Airways, ani Lufthansa, nenaznačila, kolik je od čtvrtka stálo zrušení stovek leteckých spojů. Odhadnout ztráty v této fázi je podle expertů velmi obtížné, neboť není jisté, kolik cestujících si lety překnihovalo nebo tak učiní, a kolik bude chtít vrátit plnou cenu letenek. Navíc není jasné, jak dlouho budou omezení trvat.

Jediným způsobem, jak aspoň zhruba nyní vypočítat ztráty, je vzít roční náklady a vydělit je 365. Podle takového výpočtu by oblak sopečného prachu nad Evropou mohl společnost Air France-KLM přijít na zhruba 30 milionů eur denně. Pro British Airways by to podle analytiků bylo 25 milionů eur denně. Pro celý letecký sektor v Německu by náklady činily 50 milionů eur denně a pro samotnou společnost Lufthansa méně než 10 milionů eur denně. Podle analytiků banky LBBW je to částka značně nižší, než ztráty, které společnost zaznamenala v únoru při stávce pilotů. Tehdy Lufthansa vyčíslila svou ztrátu na 48 milionů eur.

Mluvčí skandinávské společnosti SAS, která realizuje většinu dopravy nad severní Evropou, odmítl sdělit jakékoli čísla, ale potvrdil, že obrat společnosti denně činí kolem 10,5 milionu eur.

Společnost Finnair dnes finanční dopad sopečného mraku na své aktivity vyčíslila na dva miliony eur denně.

Podle specializovaného časopisu Boarding.dk stouply náklady spojené s omezením letů u největší skandinávské společnosti SAS na asi 16 milionů eur, zatímco u nízkonákladové společnosti Norwegian ztráty činily čtyři miliony eur.

Uzavírka leteckého provozu na českém nebi a ruzyňském letišti postihne tisíce pasažérů Českých aerolinií a bude stát národního dopravce desítky milionů korun. ČTK to sdělila mluvčí firmy Hana Hejsková. Finančně postiženo je i samotné Letiště Praha, které jen za dnešek muselo zrušit přes 180 odletů a stejný počet příletů. Podle mluvčí Michaely Lagronové vzniká letišti při uzavírce denně škoda ve výši devět až 12 milionů korun. Jde především o ušlé letištní poplatky. Ruzyně zavřela brány dnes v poledne a neotevře je před 8:00 v sobotu, pravděpodobně však později.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK