Zvýšený zájem o cestování vlakem trvá, ČD posilují spoje

17.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Výrazná omezení v letecké dopravě nad Evropou kvůli sopečnému mraku i dnes zvýšila zájem o cesty vlakem. Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové je zájem větší než v běžnou sobotu, proti mimořádnému návalu v pátek je však dnes zájemců asi třetina.

Na Hlavním nádraží bylo dopoledne několik desítek lidí, všechny pokladny fungují, dodala Pistoriusová.

Velký zájem je především o vlaky do Německa, například o spoje do Drážďan, Berlína, Norimberku a Mnichova. Dráhy proto některé vlaky posilují o jeden až tři vagony. To se týká i vlaků do Budapešti a nočního spoje do Moskvy, který byl v pátek zcela vyprodaný.

Lidé mají zájem například i o Barcelonu nebo Kodaň, kam se běžně nejezdí, řekla mluvčí.

Zvýšený zájem hlásí i autobusoví dopravci. Společnost Eurolines uvedla, že registruje mnohonásobně vyšší poptávku po autobusových spojích než v pátek, aktuálně jde o desítky až stovky klientů. "Nejvyšší poptávka zůstává po Bruselu, Paříži, Frankfurtu a Londýnu," informovala společnost. Firma proto posiluje dnešní odjezdy do Bruselu, Frankfurtu a Paříže ve 22:30.

Společnost dodala, že zajistila rezervace na přepravu do Anglie přes kanál La Manche a první autobusy do Londýna pojedou z Prahy v pondělí.

Krizový štáb dnes rozhodl, že vzdušný prostor nad ČR zůstane kvůli oblaku sopečnému prachu z Islandu uzavřen do nedělních 12:00. České nebe tak bude uzavřeno po dva dny, nelétá se už od pátečních 13:00.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK