AČCKA: Islandská sopka narušila dovolenou 15.000 turistům z ČR

17.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Počet českých turistů, kteří se kvůli erupci sopky na Islandu nemůžou dostat včas z ČR na dovolenou nebo ze zahraničí do Česka, se pohybuje kolem 15.000 osob. Ze zahraničí se kvůli zastavené letecké přepravě nedostanou do České republiky desítky tisíc turistů. Vyplývá to z kvalifikovaného odhadu, který ČTK poskytl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura.

Z řad klientů cestovních kanceláří se zastavení letů podle Okamrury dotklo celkem asi 3000 lidí. Z toho u cestovní kanceláře Exim Tours se na dovolenou v plánovaném termínu nedostalo asi 1000 klientů, přibližně stejný počet lidí si pobyt v zahraničí prodlouží, řekl ČTK obchodní ředitel Exim Tours Jan Koláčný.

Turistům, kteří v zahraničí zůstanou nedobrovolně déle, uhradí Exim Tours náklady na pobyt. Podobně se zachovala CK Fischer, sdělil mluvčí společnosti Daniel Plovajko.

Složitější je to u klientů, kterým se kvůli pozdějšímu odletu do zahraničí zkrátí dovolená. Exim Tours jim nabídne kompenzaci například v podobě kvalitnějších nebo dalších služeb, než měli původně zaplacené. CK Fischer jim může poskytnout náhradu podle mezinárodního ITQ kodexu. V tomto případě bude ovšem podle Plovajka záviset výše náhrady například na délce nerealizované dovolené a ceně nebo typu zájezdu.

V situaci, kdy klientům zkrátila dovolenou takzvaná vyšší moc, kterou je právě také erupce islandské sopky, nemají lidé za kratší dovolenou zákonný nárok na vrácení peněz, připomněl mluvčí AČCKA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK