Qantas čekají ztráty z přerušení letů 1,5 mil. AUD denně

19.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 19. dubna (ČTK) - Australské aerolinky Qantas Airways odhadují ztráty z přerušení letů na evropských trasách kolem 1,5 milionu australských dolarů (25,8 milionu Kč) denně. Provoz nad Evropou zastavil mrak popela z islandské sopky.

Aerolinky dnes oznámily zrušení letů do a z Evropy na příští dva dny. Celkem se v úterý a ve středu neuskuteční sedm letů z Evropy a pět letů do Evropy.

"Další dostupnost služeb do Evropy není v tuto chvíli jasná a nemůžeme ji potvrdit, dokud nedostaneme oficiální oznámení od evropských úřadů o tom, kdy můžeme lety obnovit," uvedly aerolinky v prohlášení. Současně firma varovala, že i po obnovení letů budou muset cestující počítat se zpožděním, napsala agentura Reuters.

Koncem minulého týdne ochromil leteckou dopravu nad Evropou obří mrak popela po výbuchu islandské sopky. Část evropských zemí uzavřela prozatím svůj vzdušný prostor do pondělního rána. Možné nejsou odlety ani z českých letišť, od půlnoci byl však vzdušný prostor ČR otevřen pro přelety letounů ve výšce nad 7450 metrů. Pokud se potvrdí předpověď počasí, že se nebe nad starým kontinentem vyjasňuje, mohla by se dnes letecká přeprava vrátit alespoň na polovinu své běžné úrovně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK