Wall Street oslabuje kvůli obviněním Goldman Sachs

19.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Finanční akcie v pátek strmě klesly, a výrazně tak ukončily šestidenní sérii růstu trhu, když investoři hledali útočiště po obviněních...

...banky Goldman Sachs z podvodu a po neuspokojivých výsledcích firem.

Trh zaznamenal největší pokles za téměř dva měsíce, a ztratil tak lesk silného růstu, přičemž investoři tento týden očekávají sérii výsledkových zpráv.

Akcie Goldman Sachs <GS.N> se propadly o 13 procent, nejvíce od ledna 2009, poté, co Komise pro burzu a cenné papíry banku obvinila z podvodu spojeného s dluhovými produkty spjatými s nekvalitními hypotékami. [ID:nN16123404]

"Trhům bude chvilku trvat, než tohle vstřebají, s tím, jak se investoři snaží vyčíst, co by to mohlo pro Goldman Sachs znamenat a jestli by ostatní banky mohlo postihnout něco podobného," uvedl Tom Lydon, prezident Global Investment Trends.

Po zprávě oslabily finanční akcie na celém světě, když se investoři obávali potenciálního dopadu na další společnosti. Konkurenční investiční banka Morgan Stanley <MS.N> ztratila 4,7 procenta, zatímco bankovní index KBW <.BKX> ubral 3,6 procenta.

Jak Goldman Sachs, jež obvinění odmítla, tak Morgan Stanley oznámí výsledky tento týden.

Index volatility CBOE <.VIX>, měřítko obav investorů oblíbené Wall Street, vystoupal o 16 procent.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 1,13 procenta na 11.018,66 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 1,61 procenta na 1192,14 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 1,37 procenta na 2481,26 bodu.

Po růstu, jenž trval šest týdnů v řadě, akcie oslabily, když Google <GOOG.O>, Bank of America <BAC.N> a General Electric <GE.N> oznámily výsledky, jež nenaplnily vysoká očekávání.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK