Evropské akcie zřejmě oslabí, sledují se banky

19.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEvropské akcie v pondělí zřejmě zahájí poklesem, a prohloubí tak prudké ztráty z předchozí seance, když akcie bankovního sektoru...

...pravděpodobně budou tížit přetrvávající obavy spojené s obviněními vznesenými proti americké bance Goldman Sachs <GS.N>.

Futures na index DJ Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:30 ukazovaly na pokles trhu o 0,3 až 0,5 procenta.

Předchozí seanci uzavřel index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> poklesem o 1,52 procenta na 1095,30 bodu. Za celý týden index ubral 0,6 procenta, a ukončil tak sérii šesti týdnů růstu v řadě.

Akcie bankovního sektoru v pátek prudce oslabily poté, co americká Komise pro cenné papíry (SEC) obvinila banku Goldman Sachs z podvodu při strukturování a marketingu dluhových produktů spjatých s nekvalitními hypotékami. [ID:nN16121493] Investoři se obávají potenciálního tvrdého postupu proti dalším společnostem.

Zpráva o obvinění také nastolila otázky ohledně finanční regulace. Německo a Velká Británie si zřejmě od Komise pro cenné papíry a burzu vyžádají podrobnosti o aktivitách banky Goldman Sachs, aby se připravily na případné právní kroky. [ID:nN18153952]

Investoři se v pondělí zřejmě soustředí na další firemní výsledky, když před zahájením seance na Wall Street oznámí kvartální výsledky banka Citigroup <C.N>.

V centru pozornosti budou zřejmě také letecké společnosti vzhledem k tomu, že evropští představitelé doufají ve výrazné navýšení počtu letů na začátku nového pracovního týdne a EU svolala jednání ministrů s tím, jak narůstá tlak na řešení pětidenní krize v letecké dopravě. [ID:nLDE63I007]

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK