Pravda: Slovenským automobilkám stoupla výroba o 40 procent

19.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. dubna (ČTK) - Výroba aut ve třech slovenských automobilkách v prvním čtvrtletí letošního roku stoupla meziročně o 40 procent na 136.000 kusů. Napsal to dnes slovenský list Pravda. Za celý loňský rok přitom jejich výroba klesla o pětinu. Automobilový průmysl je jedním z hlavních odvětví slovenské ekonomiky.

V prvních třech měsících letošního roku se podle Pravdy dařilo všem místním automobilkám. KIA Motors a PSA Peugeot Citroën vděčí hlavně dozvukům šrotovného v Evropě, Volkswagen zase růstu prodeje v Číně. KIA kromě toho v lednu začala vyrábět nový model Hyundai ix35.

Sdružení automobilového průmyslu očekává, že letos se v zemi vyrobí 505.000 vozů, napsal list. Prezident sdružení Jozef Uhrík však ještě v břenu odhadoval, že hranici půl milionu aut se asi letos překročit nepodaří. V roce 2009 sjelo z výrobních linek místních závodů zhruba 460.000 aut.

Automobilky na Slovensku zaměstnávají desetitisíce lidí. Jsou rovněž důležitou součástí slovenského vývozu. Podíl odvětví na průmyslové výrobě loni činil 37 procent, dodala Pravda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK