Evropa čelí sílícímu tlaku, aby se opět létalo

19.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Představitelé doufají, že v pondělí vzlétne polovina...

...letů

* KLM říká, že většina vzdušného prostoru Evropy je bezpečná

* Chaos stojí letecké společnosti stovky milionů dolarů

LONDÝOficiální představitelé EU doufají, že na začátku nového pracovního týdne v Evropě výrazně navýší počet letů, a EU svolala jednání ministrů s tím, jak se stupňuje tlak na vyřešení pětidenní krize v letecké dopravě.

Z pouhé pětiny letů uskutečněných v neděli by se jejich počet v pondělí mohl vyšplhat až na polovinu, uvedli představitelé. Některé evropské země oznámily, že částečně otevřely vzdušný prostor, nicméně další ponechaly v platnosti zákaz létání.

Uzavření většiny vzdušného prostoru Evropy kvůli obrovskému mraku popela z islandské sopky stojí odvětví letecké přepravy stovky milionů dolarů, miliony pasažérů se nemohou dostat domů a zasaženi byli také dovozci a vývozci.

Krize má lavinový efekt po celém světě a její dopad na každodenní život Evropanů se prohloubil. V Británii společnosti oznámily, že jejich zaměstnanci se nemohli dostat domů z velikonočních dovolených, jež trávili v zahraničí, a nemocnice uvedly, že ruší některé operace, protože chirurgové uvízli ve vzdálených destinacích.

Vysoký představitel Evropské unie uvedl, že současná situace je neudržitelná. Letecké společnosti totiž volají po revizi zákazu létání poté, co o víkendu provedly testovací lety, při nichž nezaznamenaly žádné zjevné problémy způsobené mrakem sopečného popela.

"Nemůžeme čekat, dokud ten popel prostě nezmizí," uvedl komisař pro dopravu Siim Kallas a dodal, že doufá, že 50 procent evropského vzdušného prostoru bude v pondělí bez nebezpečí.

Španělský ministr pro evropské záležitosti Diego López Garrido řekl novinářům po jednání evropské agentury pro kontrolu létání Eurocontrol: "Předpověď je taková, že (v pondělí) možná bude uskutečněna polovina letů."

Itálie a Rakousko oznámily, že v pondělí otevřou uzavřená letiště.

V neděli se v evropském vzdušném prostoru uskutečnilo pouze 5000 letů oproti standardním 24.000, uvedla agentura Eurocontrol. Dále uvedla, že od čtvrtka bylo zrušeno 63.000 letů.

Ministři dopravy EU budou v pondělí o krizi jednat prostřednictvím videokonference svolané Španělskem jakožto předsednickou zemí 27členného bloku.

"Můžeme analyzovat výsledky zkušebních letů a vyhodnotit, zda lze aktualizovat regulatorní strukturu tak, aby se mohlo létat," řekl televizi BBC britský ministr dopravy Andrew Adonis.

Nizozemská společnost KLM <KLMR.PK> <AIRF.PA>, jež provedla několik zkušebních letů, uvedla, že většina evropského vzdušného prostoru je i přes masu popela bezpečná, a odbavila v neděli dva komerční nákladní lety do Asie.

Sopečný popel je drsný a může poškodit aerodynamický povrch letadla a vyřadit z provozu letecké motory. Poškozeny mohou být také elektronické systémy a přední sklo letadel.

Stávající přerušení letecké dopravy je nejrozsáhlejší od útoků na New York a Washington z 11.září 2001, kdy byl vzdušný prostor Spojených států uzavřen tři dny.

Vysoký představitel agentury Eurocontrol Brian Flynn uvedl, že Mezinárodní organizace pro civilní letectví vydala pravidla, jež musí být celosvětově dodržována, a směrnice, jež mají být vyloženy na kontinentální úrovni.

"Dalo by se říci, že tyto směrnice, když dojde na zodpovědnost agentur kontroly letecké dopravy a pilotů, jsou v Evropě v porovnání se Spojenými státy interpretovány o něco přísněji," uvedl pro agenturu Reuters.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK