Philips v Q1 překonal odhady; výhled je však nejistý

19.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Společnost Philips Electronics <PHG.AS> v pondělí upozornila, že situace na trzích je stále nejistá, přestože za první čtvrtletí oznámila...

...díky úsporám a divizi osvětlení provozní zisk, jímž překonala i nejoptimističtější očekávání analytiků.

Philips, tahoun technologického sektoru, vykázal čtvrtletní zisk před úroky, zdaněním a amortizací (EBITA) 504 milionů eur proti ztrátě 74 milionů před rokem. Analytici oslovení Reuters v průměru očekávali EBITA pouze 294 milionů eur a nejvyšší odhad počítal s výsledkem 383 milionů.

Akcie společnosti reagovaly na výsledky růstem o 3,8 procenta, zatímco index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 10:00 ztrácel 0,6 procenta.

"Výsledky jako ze železa za jejich dosud nejlepší první kvartál z hlediska ziskovosti," řekl analytik Jos Versteeg ze společnosti Theodoor Gilissen.

Philips <PHG.N> nicméně uvedl, že vývoj na trzích ve druhé polovině roku zůstává nejistý, ačkoli hybná síla tržeb by se podle očekávání měla přenést z prvního i do druhého čtvrtletí.

"Ekonomická nejistota zůstává vysoká a spotřebitelská důvěra nízká," uvedl ve zprávě generální ředitel Gerard Kleisterlee.

Tržby za první kvartál vyskočily o 12 procent na 5,7 miliardy eur, zatímco čistý zisk dosáhl 201 milionů eur proti ztrátě 57 milionů ve stejném období loňského roku.

Philips dále uvedl, že růst tržeb v Evropě táhla divize osvětlení, podpořená hlavně doplňováním zásob, a zdravotnická divize. Mezi hlavní motory růstu patřila také severoamerická divize spotřebního zboží.

Nizozemský konglomerát Philips je největším výrobcem osvětlení na světě a největším producentem spotřební elektroniky v Evropě. Mezi jeho konkurenty patří mimo jiné německý koncern Siemens <SIEGn.DE> či americká General Electric <GE.N> se svými divizemi zdravotní péče a osvětlení, jež v pátek vykázala rovněž výsledky nad odhady trhu. [ID:nDOL639444]

[AMSTERDAM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK