Čínské akcie prudce oslabily, vliv mají reality a Goldman Sachs

19.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 19. dubna (ČTK) - Čínské akcie dnes výrazně oslabily a nejvíce na ně doléhala víkendová zpráva o snaze vlády omezit další růst cen nemovitostí. Výrazně dolů se tak vydaly akcie realitních společností, trh jako celek ale ztrácel také kvůli dopadům vývoje kolem americké investiční banky Goldman Sachs.

Index Shanghai Composite si odepsal 150 bodů a obchodní den uzavřel poklesem v rozsahu 4,79 procenta na hodnotě 2980,30 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější procentní pokles za posledních osm měsíců.

"Trh reaguje na zprávu o tvrdém přístupu vůči realitnímu sektoru," uvedl podle agentury Reuters analytik Sü Jin-chuej z makléřské společnosti Guotai Junan Securities.

Čína o víkendu nařídila regionálním vládám, aby přijaly opatření k zamezení spekulativních nákupů nemovitostí. Banky tak zřejmě budou muset zvýšit úrokové sazby k hypotečním úvěrům i výši splátky předem pro klienty developerských firem.

Dílčí index realitních společností si odepsal 6,75 procenta. Naplnily se tak předpoklady některých analytiků, podle nichž bude Peking pokračovat ve zmírňování růstu v těch sektorech, které vykazují vysoce nadprůměrný růst. Čínská ekonomika jako celek v prvním čtvrtletí vykázala meziroční nárůst o 11,9 procenta.

Vedle akcií realitních společností výrazně ztrácely akcie bank. Na ně působila hlavně zpráva, že americké úřady obvinily investiční banku Goldman Sachs z podvodu na investorech. Goldman byl údajně při prodeji finančních derivátů ve střetu zájmů a mohl investorům způsobit ztráty za více než jednu miliardu dolarů )asi 18,6 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK