Evropské akcie oslabují, vliv mají banky i aerolinky

19.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. dubna (ČTK) - Evropské akcie zahájily dnešní obchodování poklesem a dolů je táhnou především akcie bank, přidávají se ale také akcie leteckých společností. Ty reagují na zprávu, že ztráty aerolinek v důsledku uzavření letecké prostoru nad podstatnou částí Evropy budou vyšší, než byly po teroristických útocích z 11. září 2001, a také na to, že evropské vlády na popel z islandské sopky reagovaly neadekvátně.

Panevropský index FTSEurofirst 300 krátce po zahájení ztrácel přibližně jedno procento a pohyboval se kolem 1084,5 bodu. K poklesu patrně přispívá i fakt, že akcie byly až do minulého týdne na ročních maximech a investoři hledali důvody k výběru zisků.

Z bankovních titulů se ztráty nevyhnuly žádné velké bance. Francouzská BNP Paribas, španělská Banco Santander, švýcarská Credit Suisse, britská HSBC a další švýcarský ústav UBS všechny ztrácely od 1,1 do 2,8 procenta. Ještě vyšší ztráty mají aerolinky, Air France-KLM, Iberia, Lufthansa nebo British Airways ztrácejí zhruba od čtyř do šesti procent.

"(Pokles trhu) je kombinací vývoje kolem banky Goldman, všudypřítomného popela a z části je to i výmluva některých investorů, aby mohli říct, že trh už zašel moc vysoko a moc rychle," podotkl hlavní analytik investiční společnosti Seven Investment Management Justin Urquhart Stewart.

Americké úřady obvinily investiční banku Goldman Sachs z podvodu na investorech. Goldman byl údajně při prodeji finančních derivátů ve střetu zájmů a mohl investorům způsobit ztráty za více než jednu miliardu dolarů (asi 18,6 miliardy Kč).

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) dnes uvedlo, že reakce evropských vlád na krizi kolem islandské sopky byla neadekvátní. IATA odhaduje, že ztráty aerolinek už dosahují asi 250 milionů dolarů (asi 4,7 miliardy Kč) denně, zatímco ještě v pátek IATA ztráty odhadovala na zhruba 200 milionů dolarů denně.

Akciové trhy vytrvale zpevňují od poloviny loňského března, kdy byly na mnohaletých minimech. Od té doby sice dvakrát oslabily, jejich pokles ale podle analytiků nebyl dost silný na to, aby jej šlo považovat za korekci nutnou k pokračování růstu. Od loňského 9. března index FTSEurofirst 300 zpevnil o více než 68 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK