Evropské burzy klesají pod tíhou bank, aerolinek

19.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEvropské burzy v pondělí oslabovaly, když banky prohlubovaly páteční ztráty, jež utrpěly po zprávě o obvinění Goldman Sachs z podvodu, a...

...akcie leteckých společností klesaly kvůli trvajícímu omezení letového provozu.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 11:40 klesal o 1,1 procenta na 1083,64 bodu, když předchozí seanci uzavřel poklesem o 1,5 procenta.

Mezi oslabené banky se řadily BNP Paribas <BNPP.PA>, Credit Suisse <CSGN.VX>, HSBC <HSBA.L>, Société Générale <SOGN.PA> a UBS <UBSN.VX>, které ztrácely 1,4 až 3,8 procenta.

Makléři přitom upozorňují na obavy trhu, že podobným obviněním jako Goldman Sachs by mohly čelit i další banky.

Řecký bankovní sektor <.FTATBNK> klesal o 3,7 procenta. Řecký premiér George Papandreu v sobotu uvedl, že země se během několika týdnů rozhodne, zda aktivuje záchranný balíček eurozóny. [ID:nATH005381]

Letecké společnosti oslabovaly s tím, jak musely nadále masivně rušit lety kvůli mraku sopečného prachu vznášejícímu se nad Evropou. Ztráty si připisovaly Lufthansa <LHAG.DE>, Air France <AIRF.PA>, EasyJet <EZJ.L>, Ryanair <RYA.I> i British Airways <BAY.L>, jejichž akcie klesaly o 3,5 až 5,1 procenta.

"(Příčinou poklesu trhu) je kombinace zprávy o bance Goldman, všudypřítomného prachu a zčásti také hledání výmluvy, aby se dalo říci 'zašlo se příliš rychle příliš daleko'," uvedl Justin Urquhart-Stewart, investiční ředitel společnosti Seven Investment Management.

Akcie společnosti Eurotunnel <GETP.PA> mezitím rostly o 3,4 procenta s tím, jak cestující vyhledávali alternativní způsoby dopravy.

Akcie firmy Philips Electronics <PHG.AS> rostly o 2,8 procenta poté, co vykázala za první kvartál provozní zisk, jímž překonala i ty nejoptimističtější odhady. [ID:nSCH929160]

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK