Goldman Sachs a uzavřený letový prostor srazily ropu pod 82 USD

19.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. dubna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes výrazně klesají a největší vliv na ně má vedle problémů americké investiční banky Goldman Sachs také uzavření letového prostoru nad podstatnou částí Evropy. Dopady na letecké společnosti budou podle organizace IATA asi větší než po teroristickém útoku z 11. září 2001. Obchodníci teď obecně opouštějí rizikovější investice, což doléhá i na komodity.

Krátce po 11:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 81,20 USD a proti pátečnímu závěru v New Yorku vykazoval pokles asi o 2,5 procenta. Severomořská ropa Brent zlevnila asi na 84,40 USD, i tak si ale udržuje prémii vůči WTI.

"Ceny ropy se zvyšovaly velmi rychle a je zde velká skepse, zda mohou tak vysoké tempo udržet. Základní ekonomické ukazatele jsou totiž pořád dost slabé, myslí si Clarence Chu z makléřské společnosti Hudson Capital Energy. Trh byl prý zralý na korekci a právě Goldman ji spustil.

Americké úřady obvinily investiční banku Goldman Sachs z podvodu na investorech. Goldman byl údajně při prodeji finančních derivátů ve střetu zájmů a mohl investorům způsobit ztráty za více než jednu miliardu dolarů (asi 18,6 miliardy Kč). Na praktiky banky si chtějí posvítit rovněž Němci a Britové.

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) dnes uvedlo, že reakce evropských vlád na krizi kolem islandské sopky byla neadekvátní. IATA odhaduje, že ztráty aerolinek už dosahují asi 250 milionů dolarů (asi 4,7 miliardy Kč) denně, zatímco ještě v pátek IATA ztráty odhadovala na zhruba 200 milionů dolarů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 84,38 85,99 New York - Nymex WTI květen 81,18 83,24

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK