Členské státy EU budou moci kvůli sopce pomoci aerolinkám

19.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. dubna (ČTK) - Členské státy Evropské unie budou moci finančně pomoci aerolinkám, které se dostaly do potíží kvůli výbuchu islandské sopky. Za normálních okolností je taková pomoc zakázaná nebo striktně omezená. Novinářům to dnes řekl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Letecké společnosti kvůli omezení leteckého provozu v Evropě přicházejí podle odhadů o zhruba 250 milionů dolarů (zhruba 4,7 miliardy korun) denně.

Povolení pomoci aerolinkám by nebylo první v historii Evropské unie. K podobnému kroku komise přistoupila již po teroristických útocích v USA z 11. září 2001. "Pokud by se členské státy rozhodly poskytnout pomoc, byly by splněny podmínky pro obdržení takové pomoci, která by nepokřivila trh, jsme ochotni myslet ve stejném rámci jako po 11. září," uvedl Almunia.

Podle eurokomisaře pro dopravu Siima Kallase je již nyní zřejmé, že škody v letecké dopravě svým rozsahem překročily škody po teroristických útocích ve Spojených státech. Jejich konkrétní výši však v současnosti není prý možné přesně odhadnout. "Letecké společnosti dnes nejsou připraveny odhadnout ztráty. Pokud se nám podaří obnovit lety, můžeme se vypořádat i s ekonomickými dopady," uvedl Kallas.

Evropská letová služba Eurocontrol dnes oznámila, že kvůli oblaku popela z islandské sopky se dnes v Evropě uskuteční pouze asi 30 procent běžných letů. Evropské země se dnes pokoušejí postupně otevírat svůj vzdušný prostor, což je i případ Česka a Slovenska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK