Bundesbanka očekává v Q2 výrazné oživení Německa

19.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


BERLÍNěmecko je ve druhém čtvrtletí na cestě k solidnímu zotavení poté, co v prvních třech měsících roku brzdila jeho ekonomickou aktivitu tuhá...

...zima, uvedla v pondělí Bundesbanka.

Centrální banka v pravidelné měsíční zprávě za duben vyzvala spolkovou vládu, aby usilovala o rozpočtovou konsolidaci, a dostala tak veřejné finance do budoucna na udržitelnou dráhu.

Banka připomněla vládní odhad, že německý veřejný dluh do roku 2013 vzroste na 82 procent hrubého domácího produktu (HDP) z loňských zhruba 73 procent.

"Silný růst míry zadlužení a předvídatelná zátěž pro budoucí rozpočty plynoucí z demografického vývoje si žádají komplexní konsolidaci k zajištění udržitelných státních financí a k plnění národních a mezinárodních závazků," uvedla centrální banka.

Podle některých studií by počet obyvatel Německa mohl do roku 2050 klesnout pod 70 milionů z dnešních zhruba 82 milionů, což by vyvolalo další tlak na veřejné finance po nákladech na znovusjednocení země a boj s globální ekonomickou krizí.

Německá ekonomika se v loňském druhém čtvrtletí vymanila z nejhlubší poválečné recese, zotavení však přes zimu ustrnulo.

Nejnovější ukazatele ovšem naznačují, že ekonomika opět nabírá na tempu. Německá podnikatelská důvěra v březnu vyskočila na nejvyšší úroveň od června 2008. [ID:nDOL431962]

"Vzestupný ekonomický trend zůstává jasně viditelný, nehledě na nepříznivé vlivy na začátku roku," uvedla Bundesbanka.

"Zřetelně zlepšené hodnocení podnikatelské situace vyplývající z průzkumů i významné zlepšení u průmyslových objednávek od začátku roku ukazují na hmatatelnou expanzi průmyslové výroby v nadcházejících měsících," dodává zpráva.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK