Wall St zřejmě zahájí poklesem kvůli Goldman Sachs

19.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Wall Street v pondělí zřejmě zahájí seanci poklesem, když sentiment investorů stále tíží obavy spojené s obviněním banky Goldman Sachs z...

...podvodu.

V centru pozornosti budou akcie bankovního sektoru, jež se v pátek strmě propadly poté, co regulátoři ve Spojených státech obvinili banku Goldman Sachs <GS.N> z podvodu při prodeji investic vázaných na nekvalitní hypotéky. [ID:nN16131161]

Akcie banky se mimo regulérní seanci obchodovaly bez větších změn poté, co se v pátek propadly téměř o 13 procent.

"Všechno se točí kolem dozvuků zprávy o bance Goldman, které budou trh tížit i nadále," uvedl Peter Cardillo, hlavní ekonom trhu z Avalon Partners.

Otázky související s bankou Goldman Sachs zvyšují šance na přijetí přísnějších finančních reforem, když politici jak ve Spojených státech, tak v Evropě volají pro větším dohledu a přísnějších pravidlech pro banky. Ta by však mohla mít negativní dopad na jejich zisky. [ID:nN18153952]

Futures na index S&P 500 <SPc1> v 15:00 SELČ klesaly o 0,4 procenta, futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> oslabovaly o 0,3 procenta.

Německo a Velká Británie si od americké Komise pro cenné papíry (SEC) vyžádají podrobnosti o aktivitách banky Goldman Sachs kvůli přípravě případných právních kroků vůči tomuto mocnému hráči v bankovním sektoru.

Ministr financí Spojených států Timothy Geithner v neděli vyjádřil naději, že zákonodárci při reformě finanční regulace překonají stranické rozpory a schválí zákon, jenž ochrání daňové poplatníky před financováním budoucích záchranných balíčků.

Banka Citigroup <C.N> za první kvartál oznámila zisk 4,43 miliardy dolarů, když si dala stranou méně peněz na pokrytí úvěrových ztrát. [ID:nDOL944078] Její akcie před otevřením trhu přidávaly 2,0 procenta.

"Výsledky mohou pomoci ztlumit prudký pokles, nicméně celkový trend v několika příštích dnech bude sestupný," uvedl Cardillo.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK