Vyšetřovat Goldman Sachs se chystají úřady v Němeclu a Británii

19.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 19. dubna (ČTK) - Vyšetřovat americkou banku Goldman Sachs, kterou americké úřady obvinily z podvodu na investorech, se chystají regulační úřady v Německu a Británii. O vlastní žalobě na Goldman uvažuje německá banka IKB, která se kvůli cenným papírům od americké banky stala první evropskou obětí hypoteční krize v USA.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v pátek obvinila Goldman Sachs, že před investory zatajila střet zájmů, když jim prodávala balíky rizikových hypoték sestavené firmou, která poté sázela na pokles těchto cenných papírů. Banka však nařčení z pochybných praktik vehementně odmítá a hodlá jít s komisí do právního boje.

Německý úřad pro regulaci finančního sektoru BaFin dnes uvedl, že bude od amerických kolegů žádat informace, aby zjistila, jaké jsou možnosti vyžadovat od Goldman Sachs kompenzace za vysoké ztráty banky IKB Deutsche Industriebank. Ta se ocitla v roce 2007 na pokraji bankrotu a musela ji zachraňovat vláda, protože z hypotečních dluhopisů koupených od Goldman Sachs utrpěla ztrátu 150 milionů dolarů (2,8 miliardy Kč).

IKB sama sdělila, že nyní prověřuje veškeré finanční transakce, které vedla před krizí. Dodala, že zřejmě bude zvažovat proti Goldman Sachs právní kroky, avšak zatím pro to nemá žádné podklady.

Britský úřad pro finanční služby FSA oznámil, že zkoumá okolnosti amerického obvinění Goldman Sachs. Především zjišťuje, zda je ze strany britských úřadů zapotřebí nějaké reakce.

SEC uvedla, že nezůstává u Goldman Sachs a vyšetřuje, zda pochybné kontrakty, které klamou investory, zařizovaly i další banky. Mezi bankami zapojenými do prodeje hypotečních kontraktů, které způsobily investorům miliardové ztráty a staly se jádrem finanční krize, byly například německá Deutsche Bank a švýcarská UBS, napsal dnes list The Wall Street Journal. SEC podle listu Financial Times zaslala požadavek na informace o prodeji rizikových balíků dluhopisů CDO dále britské Barclays nebo švýcarské Credit Suisse.

Akcie velkých evropských bank v čele s Deutsche Bank a UBS dnes v obavách z rozšíření vyšetřování prudce klesaly a na trhu se také zvyšovaly ceny pojištění těchto bank proti bankrotu. Západoevropský index akcií bankovního sektoru oslabil až o dvě procenta a navázal na páteční propad. Akcie Goldman Sachs před začátkem obchodování na newyorské burze ztrácely necelá dvě procenta, již v pátek se však propadly o téměř 13 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK