Gumotex loni vydělal 139 milionů korun, meziročně o 72 mil. méně

19.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Břeclav 19. dubna (ČTK) - Břeclavský Gumotex loni vykázal zisk 139 milionů korun, což je meziročně o 72 milionů korun méně. Obrat se snížil o pětinu na 1,6 miliardy korun. Oproti očekávání jsou tržby o 16 procent nižší a zisk o 11 procent vyšší, řekl dnes ČTK vedoucí kanceláře generálního ředitele Josef Horníček.

Pokles tržeb souvisí s restrukturalizací Gumotexu v roce 2008. Firma tehdy prodala výrobu polyuretanové pěny - molitanu - polské Organice a koupila naopak část společnosti Tanex Plasty v Jaroměři, kde se vyrábějí polyuretanové díly pro automobilový průmysl.

"Loňský rok byl složitý zejména v prvním pololetí. Za pozitivní obrat považujeme po dvou letech i návrat k rostoucímu exportu nafukovacích matrací do USA, kam jsme loni vyvezli zboží za 398 milionů korun. To je o 30 procent více než v předchozím období," řekl Horníček.

Export je pro Gumotex klíčový, dlouhodobě na něj připadá zhruba polovina celkové produkce. Loni vyvezl Gumotex zboží za 859 milionů korun do 33 zemí. Největší podíl připadá právě na USA a země střední a východní Evropy.

V závěru roku 2006 se stalo novým majitelem Gumotexu konsorcium finančních investorů Genesis Capital, Expandia a Milestone Partners. Gumotex vzápětí prošel řadou organizačních změn, některé nerentabilní výroby, například výroba pěnové pryže, byly v následujícím roce zastaveny.

Firma se chce do budoucna zaměřit na výrobu pěnových a nafukovacích matrací, autodoplňků, natíraných textilií a gumových člunů. Do portfolia Gumotexu patří také speciální prvky záchranného systému, jako jsou nafukovací stany nebo ostrůvky pro nouzové přežití na vodě.

V současné době má podnik čtyři výrobní závody a 1216 zaměstnanců. Tři závody se nacházejí v Břeclavi a pracuje v nich kolem 1000 lidí. Počet zaměstnanců meziročně klesl o 140 osob.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK