EasyJet přichází kvůli sopečnému prachu o pět mil.GBP za den

19.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. dubna (ČTK) - Britské nízkonákladové aerolinie easyJet přicházejí kvůli oblaku vulkanického prachu o pět milionů liber (přes 143 milionů Kč) za den. Podnik dnes přesto uvedl, že za fiskální první pololetí stále očekává zisk. Leteckou dopravu nad většinou Evropy paralyzoval oblak prachu z islandské sopky. Společnost vyzvala vlády, aby po neštěstí více pomohly.

EasyJet uvádí, že před explozí vulkánu se letenky prodávaly dobře a solidní byly výnosy i obsazenost letadel. Za první pololetí do konce března easyJet očekává výsledek lepší, než v předchozí předpovědi. V lednu podnik odhadoval za pololetí ztrátu před zdaněním v rozpětí 80 až 95 milionů liber.

Analytici dnes uvedli, že britský rival British Airways přichází kvůli neštěstí denně zhruba o 20 milionů liber. Největší turistický operátor v Evropě, společnost TUI Travel, uvedla, že ji krize zatím připravila o tu samou sumu. TUI denně přichází o pět až šest milionů liber.

"Od vlád je jednoznačně potřeba, aby udělaly více," uvedl v souvislosti s neštěstím tiskový mluvčí easyJetu. Dodal, že jednotkové příjmy podniku na sedadlo za stálých měn vzrostly v pololetí meziročně o 0,8 procenta. V prosinci a lednu přitom hospodaření easyJetu negativně ovlivnilo špatné počasí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK