SOUHRN-Aerolinky usilují o otevření vzdušného prostoru

19.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Evropská komise zřejmě schválí kompenzace...

...aerolinkám

* IATA říká, že vzdušný prostor musí být otevřen

PAŘÍSkupina zastupující odvětví letecké dopravy IATA v pondělí vyzvala ke krokům, jež by vedly ke znovuotevření evropského vzdušného prostoru, zatímco Evropská komise uvedla, že možná schválí náhrady leteckým společnostem, jež každým dnem tratí 250 milionů dolarů.

Šéf IATA Giovanni Bisignani kritizoval evropské úřady, které podle něj "promarnily příležitost pro bezpečné létání". Oficiální místa uvedla, že v pondělí, pátý den omezení leteckého provozu kvůli mraku sopečného popela z Islandu, se v Evropě uskuteční méně než třetina letů.

"Tahle sopka paralyzovala letecké odvětví, zprvu jen v Evropě, ale teď má celosvětové důsledky. Ekonomický dopad (na sektor letecké dopravy) je nyní větší než po 11.září, kdy byl na tři dny uzavřen vzdušný prostor Spojených států," uvedl Bisignani s odkazem na útoky z 11.září 2001.

"Musíme se posunout od tohoto totálního uzavření vzdušného prostoru a nalézt způsoby, jak jej krok po kroku flexibilně otevřít," řekl na tiskové konferenci v Paříži. [nLDE63I0GA]

Akcie leteckých společností v pondělí oslabovaly. Evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia řekl, že Evropská komise uvažuje o uvolnění přísných pravidel pro poskytnutí státní pomoci aerolinkám.

"Pozorně analyzuji, co jsme dělali po 11.září. Můžeme použít podobné nástroje. Skutečně čelíme mimořádným okolnostem," řekl.

Společnost British Airways <BAY.L> uvedla, že každý den přichází o 15 až 20 milionů liber na tržbách z osobní a nákladní přepravy a že požádala EU a vlády jednotlivých států o náhradu.

O víkendu se uskutečnila jen pětina z obvyklého počtu letů a údaje agentury Eurocontrol ukazují, že oproti stejnému období před týdnem bylo v Evropě od čtvrtka zrušeno 80.000 letů.

<^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Pro údaje o uzavření vzdušného prostoru klikněte [nLDE63F11N]

Pro mapu pohybu mraku popela a leteckých tras klikněte na

http://graphics.thomsonreuters.com/RNGS/2010/APR/ASH2.jpg

Pro další zprávy o dopadu výbuchu sopky klikněte [nLDE63F189]

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

Česko, Polsko a Rakousko v pondělí otevřely svá letiště, nicméně další země ponechaly zákaz létání v platnosti. Itálie znovu uzavřela vzdušný prostor na severu země poté, co jej předtím na krátkou dobu otevřela.

Letecké společnosti volají po revizi zákazu létání poté, co o víkendu provedly testovací lety, při nichž nezaznamenaly žádné zjevné problémy způsobené mrakem sopečného popela.

Nicméně v motoru jedné ze stíhaček F-16 používaných NATO se našla sklovina, což prokazuje nebezpečí, které tento mrak popela představuje pro letadlo, uvedl v pondělí vysoký představitel Spojených států.

Sopečný popel je drsný a může poškodit aerodynamický povrch letadel. Ve vysokých teplotách panujících v turbínách motorů se částečky popela mohou přeměnit na tavené sklo a vyřadit motor z provozu. Poškozena může být také elektronika stroje a čelní sklo.

[Ž/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK