Janota: Nesestavím rozpočet vedoucí k deficitu přes 4,8 pct. HDP

19.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Ministr financí Eduard Janota odmítá sestavit na příští rok státní rozpočet, který by vedl k vyššímu deficitu veřejných financí než 4,8 procenta hrubého domácího produktu. Ministr to uvedl na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády s tím, že současná výše deficitu je hlavním problémem při cestě k euru. Loni stoupl deficit veřejných financí na 5,93 procenta HDP; podmínkou pro přijetá eura jsou tři procenta.

Ministr má podle svých slov připravena úsporná opatření na straně výdajů i opatření pro vyšší příjmy z daní. "Jsou to mnohem tvrdší opatření než ta pro rok 2010," uvedl. Zároveň podle ministra nelze očekávat zmírnění limitů pro přijetí eura ze strany EU. "Takže pokud nesnížíme pod tři procenta, tak o euru nemůžeme ani uvažovat," dodal.

Dlouhodobá udržitelnost českých veřejných financí vzbuzuje v EU obavy. Brusel Česko kritizuje kvůli neexistenci opatření, která mají do roku 2013 schodek českého rozpočtu přivést pod tři procenta HDP.

Návrhy opatření Janota nastínil již v Konvergenčním programu. Navrhované úspory by měly vést ke snížení deficitu veřejných financí pod tři procenta HDP v roce 2013. Letos by měl být deficit 5,3 procenta, v roce 2011 pak 4,8 procenta HDP a o rok později 4,2 procenta HDP. Konkrétní kroky ke snižování deficitu bude muset ovšem podle Janoty určit a uplatnit až vláda, která vzejde z květnových parlamentních voleb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK