CB: Ukazatel vyhlídek ekonomiky USA dosáhl rekordního maxima

19.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. dubna (ČTK) - Ukazatel vyhlídek ekonomiky Spojených států se v březnu vyšplhal na rekordní maximum. Uvedla to dnes soukromá výzkumná organizace Conference Board. Hodnota jejího indexu předstihových indikátorů se zvýšila o 1,4 procenta. Zaznamenala tak již dvanáctý nárůst za sebou. Údaje naznačují pokračující oživení americké ekonomiky.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali, že index stoupne pouze o procento. Conference Board navíc opravila únorové tempo růstu indexu na 0,4 procenta z původně ohlášených 0,1 procenta.

"Tyto indikátory ukazují na pomalé oživení, které by mělo pokračovat po několik měsíců," uvedl ekonom Ken Goldstein z Conference Board. Upozornil však, že velkou otázkou zůstává budoucí vývoj poptávky.

Ekonomika USA v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla o 5,6 procenta, tedy nejprudším tempem za posledních šest let. Analytici však očekávají, že v letošním prvním čtvrtletí hospodářský růst zpomalí. V celém loňském roce americká ekonomika klesla o 2,4 procenta, nejvýrazněji od roku 1946.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK