Dolar posílil, kauza Goldman Sachs zvýšila averzi vůči riziku

19.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. dubna (ČTK) - Americký dolar dnes posílil vůči euru poté, co zpráva o obvinění banky Goldman Sachs Group z podvodu vyvolala averzi investorů vůči riziku. Investory znepokojuje rovněž situace kolem zadluženého Řecka, napsala agentura Reuters.

Kolem 17:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo zhruba o 0,3 procenta na 1,3462 USD. Během dne se propadlo na více než týdenní minimum 1,3415 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, stoupl o 0,3 procenta na 81,029 bodu. Zůstal však poměrně hluboko pod desetiměsíčním maximem 82,240 bodu z minulého měsíce.

Finančními trhy otřásla páteční zpráva o tom, že americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) obvinila firmu Goldman Sachs z podvodu na investorech. Banka prý zatajila střet zájmů při obchodování s hypotečními nástroji, které prodávala v době, kdy už realitní trh ve Spojených státech začínal mít problémy.

Investoři se dnes vyhýbali riziku a hledali bezpečí u stabilních měn s nízkými výnosy. "Trh má zjevně averzi vůči riziku, investoři utíkají do dolarových aktiv," uvedl analytik Omer Esiner ze společnosti Travelex Global Business Payments. "Hlavními faktory jsou bombastický krok SEC vůči bance Goldman Sachs a pokračující nejistota ohledně řeckého dluhu," dodal.

Jednání o podrobnostech případné finanční pomoci Řecku mezi řeckou vládou, Mezinárodním měnovým fondem, Evropskou centrální bankou a Evropskou komisí měla začít dnes. Vzhledem k rušení letů nad Evropou kvůli sopečnému popelu z Islandu však musela být odložena a doufá se, že budou moci začít ve středu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK