Zisk IBM ve čtvrtletí stoupl o 13 pct na 2,6 miliardy USD

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. dubna (ČTK) - Zisk největšího světového poskytovatele technologických služeb IBM Corp. v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl o 13 procent na 2,6 miliardy USD (48,9 miliardy Kč). K růstu přispěly nejen nižší náklady, ale i nárůst příjmů, což potvrzuje, že firmy zvyšují své výdaje za technologie. Vyplývá to z údajů, které společnost zveřejnila v noci na dnešek.

Tržby společnosti stouply o pět procent na 22,9 miliardy USD. Při konstantních směnných kurzech se tržby téměř nezměnily. Tržby softwarové divize, která je nejziskovější divizí firmy, se zvýšily o 11 procent na pět miliard USD. Tržby divize hardwaru, která vyrábí servery a velké výkonné počítače, stouply o pět procent na 3,4 miliardy USD.

V divizi technologických služeb příjmy stouply o čtyři procent na 13,7 miliardy USD, avšak bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů klesly o dvě procenta, což zřejmě nepotěší investory. Divize služeb je největší divizí IBM a na celkových tržbách se podílí více než polovinou. Snížila se i hodnota nových dohod na poskytování služeb, a to o dvě procenta na 12,3 miliardy USD.

Další růst tržeb firma očekává i ve druhém čtvrtletí. IBM rovněž zvýšila výhled zisku na akcii pro letošní rok na 11,20 dolaru. Analytici čekají zisk 11,12 dolaru, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK