Japonské akcie opět klesly, analytici nevylučují další ztráty

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes neudržely počáteční růst, a znovu tak oslabily. Techničtí analytici přitom upozorňují, že graf vývoje hlavního indexu se formuje do podoby, kdy lze čekat další oslabení a ústup z dosavadních maxim za poslední rok a půl. Na devizových trzích klesal kurz japonského jenu.

Index Nikkei 225 si odepsal 8,09 bodu a den uzavřel slabší o 0,07 procenta na 10.900,68 bodu. Indikátor už v pondělí zaznamenal kvůli problémům americké banky Goldman Sachs nejhlubší procentní pokles za poslední dva měsíce. Naopak širší index Topix dnes o 0,1 procenta vzrostl a uzavřel na 972,11 bodu.

Na devizových trzích klesal především japonský jen, kurz australského dolaru se sice zvýšil, neochota příliš riskovat ale na trhu přetrvává. Jen v pondělí zpevňoval v důsledku vývoje kolem Goldman Sachs, dnes část zisků vrátil.

Ke zlepšení nálady mezi investory přispívají hlavně výsledky hospodaření, které stály i za pondělním oživením na Wall Street. Americké akcie v pondělí ještě reagovaly na páteční zprávu, že americké úřady obvinily banku Goldman Sachs z podvodů, později ale převážil právě zmíněný vliv příznivých výsledků, takže Wall Street nakonec zpevnil.

Dolar k jenu zpevnil o 0,3 procenta na 92,64 JPY a skoro stejný zisk měl už v pondělí. Dolaru podle obchodníků částečně pomáhá poptávka ze strany japonských dovozců, vliv ale mají rovněž názory, že japonská měna má stále ještě značný prostor ke zpevnění.

V obratu pokračuje euro, jehož kurz k jenu se zvýšil o 0,3 procenta na 124,94 JPY. K dolaru ale euro o 0,1 procenta kleslo a jeho kurz se ustálil na 1,3480 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK