Tesco zvýšilo zisk o 10,1 procenta na téměř 3,4 miliardy liber

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. dubna (ČTK) - Britský maloobchodní řetězec Tesco hospodařil v posledním finančním roce se ziskem před zdaněním 3,395 miliardy liber (asi 97,3 miliardy Kč), což je proti předchozímu roku nárůst o 10,1 procenta. Tržby bez započtení daně z přidané hodnoty se zvýšily o 7,1 procenta na 56,91 miliardy liber (asi 1,63 bilionu Kč). Zatímco zisk překonal odhady analytiků, tržby zaostaly.

K růstu zisku vůbec poprvé za celý rok přispěl i nákup řetězce Homever, který má Tesco v Jižní Koreji. Příznivě se projevilo také plné vlastnictví finanční součásti Tesco Bank. Tesco je čtvrtým největším maloobchodním řetězcem na světě a jeho finanční rok 2010 skončil 27. února.

Tesco hospodářské výsledky srovnalo s předchozími 52 týdny. Při srovnání s předchozími 53 týdny by nárůst zisku před zdaněním činil 8,7 procenta, u tržeb by růst dosahoval 5,6 procenta.

Management uvedl, že hospodářské oživení ve světě je silnější, a proto bude Tesco nové obchody otevírat rychleji, než původně předpokládalo. Tesco působí ve 14 zemích světa, kde má více než 4300 obchodů. S problémy se však firma potýká na domácím britském trhu, kde ve druhé polovině roku zaznamenala zpomalení růstu tržeb. Podobné zkušenosti mají nicméně i velcí konkurenti Teska.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že Tesco vytvoří zisk před zdaněním 3,38 miliardy liber. U tržeb očekávali růst na 58,4 miliardy liber.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK