IBM v Q1 nad odhady, zvedá výhled, akcie však níž

20.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Zisk na akcii za Q1 1,97 dolaru, odhad trhu 1,93...

...dolaru

* Zvyšuje celoroční výhled na "nejméně 11,20 dolaru" z 11

* Akcie ztrácejí na frankfurtské burze 1,4 procenta

NEW Firma IBM <IBM.N> zvýšila svůj celoroční výhled a oznámila nečekaně silné kvartální výsledky, když společnosti více investovaly do softwaru a IT poradenství. Zpráva nicméně příliš nenadchla investory, kteří již začali započítávat silné zotavení.

Akcie IBM <IBM.F> na frankfurtské burze i přes příznivé výsledky ztrácely 1,4 procenta, stejně jako tomu bylo u dalších technologických firem jako Oracle <ORCL.O> a Google <GOOG.O>, u nichž si investoři po silném růstu před zveřejněním výsledků také zajistili zisky.

"Akcie IBM byly v posledním týdnu obzvlášť silné s tím, jak investoři předjímali silné výsledky, takže by v krátkodobém horizontu mohlo dojít k určitému vybírání zisků," uvedl analytik společnosti Edward Jones Andy Miedler.

"Nicméně si myslím, že jde o silné výsledky. Je dobré vidět, že hned na začátku roku věří, že se jim bude dařit."

International Business Machines, největší světový poskytovatel technologických služeb, zvýšil cíl zisku pro letošní rok na "nejméně 11,20 dolaru" z předchozích "nejméně 11 dolarů".

Mnoho analytiků neočekávalo, že společnost změní svůj výhled tak záhy během roku, a průměrný celoroční odhad trhu činil 11,12 dolaru.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Pro graf výsledků IBM prosím klikněte na:

http://link.reuters.com/zew48j

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Některé analytiky mírně zklamala čtvrtletní hrubá marže společnosti ve výši 43,6 procenta. Analytik Louis Miscioscia ze společnosti Collins Stewart předpovídal 44,2 procenta, avšak i on po výsledcích zachoval doporučení "kupovat" a cenový cíl pro akcii 160 dolarů.

IBM uvedla, že jí v prvním kvartále zisk vzrostl na 2,6 miliardy dolarů čili 1,97 dolaru na akcii z 2,3 miliardy neboli 1,70 dolaru před rokem. Analytici oslovení Thomson Reuters I/B/E/S v průměru očekávali zisk na akcii ve výši 1,93 dolaru.

Tržby společnosti stouply o 5 procent na 22,9 miliardy dolarů, a zrychlily tak meziroční růst, když se v předchozím kvartále zvýšily o 1 procento. Trh očekával tržby ve výši 22,7 miliardy dolarů.

Analytici uvedli, že na ně zejména udělal dojem 18procentní nárůst tržeb z poradenských služeb a 11procentní zvýšení tržeb ze softwaru.

IBM v posledním desetiletí přesouvá své zaměření od hardwaru, jenž se stále více stává komoditou, k lukrativnějšímu softwaru, IT službám a poradenství.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK