Zisk farmaceutické firmy Novartis vyskočil o 49 procent

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 20. dubna (ČTK) - Farmaceutické společnosti Novartis AG vyskočil v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk o 49 procent na 2,95 miliardy USD (zhruba 55,4 miliardy Kč). K růstu přispěl zájem o očkovací látky proti takzvané prasečí chřipce. Uvedla to společnost v dnešním prohlášení.

Tržby v období leden až březen stouply o 25 procent na 12,13 miliardy USD. Firma dodala, že se jí dařilo ve všech oblastech podnikání. Kromě očkování proti chřipce společnost vyrábí lék na vysoký krevní tlak Diovan či protirakovinný Glivec. Ve čtvrtletí také obdržela povolení na nový lék na meningitidu Menveo. Tržby z prodeje onkologických léků stouply o 14 procent.

Generální ředitel Joseph Jimenez v prohlášení dodal, že hlavní prioritou firmy je nyní rozšíření nabídky produktů. Ty chce získat z vlastního vývoje a dalších akvizic.

Novartis v pondělí oznámil, že jeho divize generických léků Sandoz koupila americkou společnost Oriel Therapeutics, cenu však nezveřejnila. Firma je rovněž v procesu převzetí výrobce prostředků pro péči o oči Alcon. Proti převzetí se však stále staví minoritní akcionáři Alconu.

V letošním roce Novartis očekává zvýšení tržeb bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů o čtyři až šest procent. Tržby farmaceutické divize mají stoupnout o pět až devět procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK