Jen klesá s návratem chuti po riziku, euro oslabuje

20.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝJen v úterý obecně oslaboval, když opadal výprodej měn vázaných na růst, a euro čelilo tlaku kvůli obavám o Řecko...

...

Euro klesalo poté, co člen Rady guvernérů Evropské centrální banky Axel Weber řekl, že Řecko možná bude potřebovat pomoc až ve výši 80 miliard eur, aby se vyhnulo platební neschopnosti, jak v úterý napsal list Wall Street Journal. [ID:nLDE63J05P]

Tato částka by byla mnohem vyšší než 30 miliard eur, na nichž se v rámci pomocného mechanismu eurozóny dohodli začátkem měsíce ministři financí bloku jednotné měny. Obavy o schopnost Řecka zvládnout masivní zadlužení se tak zvýšily.

"Nikdo nevěří, že původní suma by stačila na pokrytí finančních potřeb Řecka," uvedl Lee Hardman, měnový ekonom z Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

"Riziko u krátkodobé likvidity lze sice snížit, ale to neřeší problém udržitelnosti dluhu. Je obtížné si pro Řecko představit nějaké řešení."

Trh bude pozorně sledovat, jak si Řecko otestuje zájem o své dluhopisy, až půjde v úterý na trh s emisí 13týdenních pokladničních poukázek v hodnotě 1,5 miliardy eur.

Euro v 10:40 oslabovalo o 0,1 procenta na 1,3474 dolaru <EUR=>.

Jednotnou měnu v pondělí tížil odklad jednání mezi přestaviteli Řecka, Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu o možné realizaci záchranného balíčku finanční pomoci.

Dolarový index <.DXY>, měřítko výkonnosti americké měny vůči koši předních měn, stagnoval na 80,961 bodu.

Dolar se zotavil z pondělního pádu na měsíční dno vůči jenu, když chuť investorů po rizikovějších aktivech podpořily některé pozitivní výsledkové zprávy ze Spojených států, jež pomohly růstu amerických akcií.¨

Příznivé firemní výsledky také zmírnily obavy z obecnějšího regulatorního dopadu způsobeného obviněním banky Goldman Sachs <GS.N> z podvodu.

Dolar vůči jenu rostl o 0,4 procenta na 92,82 <JPY=>, když v pondělí klesl až na 91,58.

"Podmínky přejí především rizikovým aktivům," uvedl Hardman z BTM-UFJ.

Jen zůstal pod tlakem při crossových obchodech, a to zejména vůči australskému dolaru, jenž obecně posiloval poté, co zápis z jednání australské centrální banky (RBA) ukázal, že podle ní není rozumné odkládat zvýšení sazeb vzhledem k očekávanému zlepšení obchodních podmínek země. [ID:nSYC002324]

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK