Tesco říká, že zotavení se uchytilo; stupňuje růst

20.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝTesco <TSCO.L>, čtvrtý největší maloobchodní řetězec na světě, v úterý uvedl, že globální ekonomické zotavení zapustilo kořeny, a na...

...svém hlavním, britském trhu i přes nedávné zpomalení růstu tržeb nevidí téměř žádné riziko propadu zpět do recese.

Skupina, jež provozuje přes 4300 prodejen ve 14 zemích světa, splnila odhady trhu ročním růstem zisku o 8,7 procenta, podpořeným akvizicemi v Asii a poskytováním finančních služeb. Současně uvedla, že stupňuje plány na expanzi v současném roce.

Kapitálové výdaje ve fiskálním roce 2010/11 stoupnou na 3,5 miliardy liber (5,4 miliardy dolarů) ze 3,1 miliardy za minulý rok.

Tesco očekává, že celosvětově vytvoří 16.000 pracovních míst a otevře zhruba 1 milion metrů čtverečních nových prodejních prostor proti 660.000 za minulý rok, z toho asi 80 procent v zahraničí, především v Asii.

"Zotavení se uchytilo - silně na celosvětovém základě, což je pro Tesco dobré, a pomaleji, ale stabilně ve Velké Británii. Dvojí propad (do recese) nebude," řekl generální ředitel Terry Leahy v rozhovoru pro Reuters. [ID:nWLB2903]

Zisk před zdaněním a jednorázovými položkami za rok ukončený 27.února dosáhl 3,4 miliardy liber. Výsledku napomohl první celoroční přínos z nákupu jihokorejského řetězce Homever a úplné ovládnutí Tesco Bank a představuje zlepšení o 10,1 procenta proti předchozím 52 týdnům a 8,7 procenta na 53týdenním základě.

Zisku nicméně napomohla položka 377 milionů liber z majetkových transakcí, která byla podle některých analytiků vyšší, než čekali.

Tržby po vyloučení DPH vzrostly o 7,1 procenta, respektive o 5,6 procenta na 53týdenní bázi na 56,9 miliardy liber.

Analytici oslovení Reuters očekávali zisk 3,38 miliardy liber z tržeb ve výši 58,4 miliardy.

"Slušný výsledek, ale s výhradami," řekl analytik Nick Bubb ze společnosti Arden Partners.

Výsledky Teska nicméně obstojí ve srovnání s jeho evropskými rivaly, francouzským řetězcem Carrefour <CARR.PA> a německým Metro <MEOG.DE>, kteří za loňský rok vykázali pokles zisku kvůli nižším cenám potravin a mdlé poptávce evropských spotřebitelů.

(Autoři: Mark Potter a Paul Hoskins; Přeložil: Jan Schmidt)

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK