Bloomberg: Hlasování, zda obvinit Goldman Sachs, bylo těsné

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Frankfurt 20. dubna (ČTK) - Americká komise pro cenné papíry (SEC) nemá jasno v tom, zda bylo správné obvinit obří investiční banku Goldman Sachs z podvodu. Agentura Bloomberg uvedla, že se hlasovalo po stranické linii a pro podání žaloby se nakonec vyslovili pouze tři členové komise, zbylí dva byli proti. Obviněním se zabývá i Evropa a část politiků v Německu nabádá, aby byly vztahy s bankou zatím přerušeny.

Postavit vlivnou banku z Wall Street před soud chtěla hlavně předsedkyně komise Mary Schapirová. Spolu s ní hlasovali kolegové z demokratické strany Luis Aguilar a Elisse Walterová. Zbylí dva komisaři, Troy Paredes a Kathleen Caseyová, kteří jsou v komisi za republikány, byli proti obvinění banky.

Bloomberg se opírá o informace dvou zdrojů, komise ale nechtěla zprávu agentury komentovat. Goldman Sachs od začátku obvinění odmítá a chce jít s komisí do právního sporu.

Burzovní komise minulý týden obvinila banku z podvodu na investorech. Goldman prý zatajil střet zájmů, když investorům nabízel s pomocí hedgeového fondu Paulson & Co finanční deriváty odvozené od podřadných hypoték, přičemž fond hned obchodoval proti těmto papírům, takže přispíval k jejich poklesu. Podle SEC už banka viděla, že nastává obrat na realitním trhu a blíží se problémy. Potenciální škody mohou podle komise přesahovat jednu miliardu dolarů (asi 18,8 miliardy Kč).

Zpráva v pátek způsobila hluboký propad akciových trhů, který se přenesl i na další trhy ve světě. Akcie Goldman Sachs v pátek průběžně ztrácely až 16 procent hodnoty, než uzavřely se ztrátou asi 13 procent. V pondělí se cena stabilizovala, podle analytiků ale není jasné, zda se pokles neobnoví a akcie nebudou ztrácet znovu.

Okolnosti zmíněných obchodů a případné dopady na evropské banky chtějí prověřit i regulační orgány v některých evropských zemích, hlavně v Británii a Německu. Bavorská odnož konzervativní CSU kancléřky Angely Merkelové dnes vyzvala, aby transakce s Goldmanem byly v Německu zastaveny do doby, než se obvinění z podvodu objasní.

Po přerušení vztahů s bankou volal v německém ekonomickém listě Handelsblatt generální tajemník CSU Alexander Dobrindt. Zdaleka ale není sám. "Obchodní vztahy s touto americkou bankou bychom měli přerušit, než se ta obvinění vyjasní," sdělil třeba finanční expert svobodných demokratů (FDP) Frank Schäffler, jehož cituje agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK